ОД ДАНАС ОГРАНИЧЕНА ЦЕНА БРАШНА: Ево за колико ћете највише морати да издвојите

Уредба о ограничењу висине цена брашна тип Т-400 глатко и пет килограма брашна тип Т-500 данас ступа на снагу, а прописано је и да трговац на мало потрошачу у појединачној куповини може да прода максимално по пет килограма оба типа.
dzak brasna, Pixabay.com
Фото: Pixabay.com

Трговци на мало који продају прехрамбене производе обавезни су да у структури дневне понуде свих врста брашна тип Т-400 глатко имају најмање једну робну марку брашна тип Т-400 глатко, у паковањима до једног килограма, укључујући један килограм, чија максимална малопродајна цена не сме прелазити 54,99 динара по килограму.

Максимална произвођачка цена овог брашна не сме прелазити 45,00 динара по килограму.

Трговци на мало који продају прехрамбене производе обавезни су да у структури дневне понуде свих врста брашна тип Т-500 имају најмање једну робну марку брашна тип Т-500 у паковањима до једног килограма, укључујући један килограм, чија максимална малопродајна цена не сме прелазити 49,99 динара по килограму.

Максимална произвођачка цена овог брашна не сме прелазити 40,90 динара по килограму.

По ценама наведеним у овој уредби, произвођачи морају испоручивати трговцима на мало најмање 50 одсто испоручених количина на месечном нивоу у односу на исти период претходне године.

За кршење Уредбе прописане су новчане казне за правна лица и предузетнике и то од 5.000 до 2.000.000 динара, а може се изрећи и заштитна мера забрана вршења одређене делатности у трајању од шест месеци до једне године.

Како је наведено у документу ове Уредбе о ограничењу висине цена основних животних намирница, доноси се у циљу спречавања и отклањања штетних последица поремећаја на тржишту у погледу снабдевања, ограничавају произвођачке цене и цене у трговини на велико и мало основних животних намирница.

Уредбу је 23. фебруара потписала премијерка Србије Ана Брнабић, а важи до 31. маја ове године.

EUR/RSD 117.0612
Најновије вести