Опорезивање највише жуља адвокате, фризере...

НОВИ САД: У Србији тренутно послује нешто више од 116. 000 паушалаца, што је готово трећина свих привредних субјеката, а предузетници који плаћају порез паушално углавном се највише жале на бирократске препреке у пословању, компликоване административне процедуре и начин опрезивања.
u frizerskom salonu Foto: dnevnik.rs
Фото: у фризерском салону Фото: дневник.рс

Кажу да им проблем представља то што на почетку пословања не знају која ће им бити висина пореза и када ће им стићи решење.

Имајући то у виду Радна група за унапређење система паушалног опорезивања тренутно разматра нацрт предлога за израду апликативног софтвера који ће омогућити аутоматизацију пословног процеса и поједностављење поступка утврђивања пореске обавезе предузетницима.

У Пореској управи за Танјуг кажу да је идеја да се формира софтвер уз помоћ кога ће на једноставан начин, преко портала Пореске управе будућем предузетнику моћи да се достави информација у вези износа пореске обавезе у случају отварања предузетничке радње, односно колико би износили порези и доприноси за новоосноване предузетнике чиме би се поступак доношења решења поједноставио и био краћи.

Такође, софтвер би требало да доноси решења постојећим предузетницима, што ће у значајној мери поједноставити администрирање Пореске управе, смањити трошкови и повећати ефикасност пословног процеса.

У Пореској управи кажу да се ускоро очекује финализирање предлога и након тога рад на изради софтвера који ће омогућити доношење решења предузетницима паушалцима за наредну пословну годину.

Иначе, највише паушалаца је међу таксистима, правницима и фризерима, а стручњаци указују да се за овај облик пословања често одлучују они који тек започињу свој бизнис и фриленсери. Према подацима Центра за истраживање јавних политика, фриленсери се у највећем броју региструју као паушалци у области програмирања, креативне индустрије или преводилачких услуга.

Оснивач апликације паушал (www.pausal.rs ) Софија Попара Пармаковић објашњава да је важно што је покренута иницијатива да се проблеми и различита тумачења отклоне новом апликацијом Пореске управе, која би требало да омогући предвиђање висине пореског решења предузетницима и јасније дефинише критеријуме за утврђивање висине паушалног опорезивања.


Шта не може?

Постоје одређене делатности у којима се предузетник не може регистровати као паушалац и оне су дефинисане Уредбом о паушалном опорезивању. Односе се на маркетинг, књиговодство и рачуноводство, трговину на велико и мало.

Такође, предузетник који остварује више од шест милиона динара прихода годишње не може бити паушалац.


У пракси се често дешавају још неке нелогичности које буне оне који покрећу посао у систему паушалног опорезивања.

Занимљив је пример два брата која су регистрована оквирно у исто време, на истој адреси и баве се истом делатношћу, за које је задужен исти инспектор, али се њихова пореска решења разликују за неколико хиљада, наводи Софија Попара.

Такође, дешавало се за неке делатности да један инспектор одобри паушално опорезивање, а други не, због различитог тумачења Уредбе о паушалном опорезивању. Проблем неретко представља и недостатак информација.

Саговорница каже да је некад веома тешко пронаћи информације које су неопходне за пословање, а и када се пронађу често су неразумљиве неком ко није упознат с материјом. Зато су паушалци некад принуђени да ангажују књиговођу иако им он није неопходан.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести