ПАЖЉИВО СА ДОКУМЕНТИМА: Банка ЗБОГ ОВОГА блокира рачун, а казна може бити 50.000 ДИНАРА

Ако вам истекне лична карта, а да не приметите – приметиће банка, и блокирати вам рачун.
licn akarta dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Управо то десило се једној Београђанки, која није стигла да на време обнови овај документ. Схватила је шта се дешава када јој је стигло упозорење од банке да ће јој блокирати рачун.

Због неважећег личног документа осим што ризикујете казну од 50.000 динара можете имати проблема и при подизању новца.

"Стигао ми је мејл с обавештењем да ми за месец дана истиче рок важења личне карте и упозорењем да ће ми рачун након истека важења личне карте бити привремено блокиран док не продужим тај документ.", истакла је девојка и додала да није веровала да су банке толико ажурне.

"Првог дана пошто ми је истекла лична карта рачун ми је блокиран. Из банке су ме о томе обавестили путем мејла и поручили да могу само да примим новац на рачун, али не и да узимам са рачуна. Ја сам им рекла да сам предала захтев полицији за продужење личне карте и да сада чекам да ми издају тај документ", истакла је она.

"Из банке су тражили да им сликам и пошаљем само потврду из полиције да сам предала захтев да ми се продужи лична карта. То сам и учинила и они су одмах скинули блокаду са рачуна. Како су ми рекли у банци, то им је мера безбедности како неко не би злоупотребио моја документа и подигао новац с рачуна", закључује Н. И.

Без важеће личне карте може се ићи у затвор до 30 дана или платити казна од чак 50.000 динара.

Редакција Монда контакирала је неколико банака, који су потврдили да банка може да блокира рачун у циљу ажурирања података:

"Банка може да блокира рачун у циљу ажурирања података, али о томе своје клијенте обавести мејлом, да ће уколико се важећи лични документ не достави у одређеном року, банка привремено обуставити рачун", рекли су из једне банке за наш портал.

И у другим банкама су потврдили за Мондо да уколико корисник не поседује важечи документ, може доћи до проблема при исплати новца, јер службеник на шалтеру може да онемогући трансакцију.

Мондо

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести