Петровић: Повећање плата и пензија у 2018, али до 5 одсто

БЕОГРАД: Постоји простор за повећање пензија и плата у јавном сектору у 2018. и то до пет одсто у просеку, што одговара расту БДП-а, изјавио је председник Фискалног савета Павле Петровић.
pavle petrovic
Фото: Tanjug (D.Petrović, arhiva)

На конференцији “Фискална кретања у 2017. години и предлог политика за 2018. годину”, Петровић је рекао да се после три године фискалне консолидације први пут отвара простор за повећање потрошње и то на основу постигнутих резултата.

Петровић је оценио да би најбоље економско решење што се тиче пензија било да се свима повећа за 2,5 одсто, а да се остатак користи на делимично враћање пензија онима од којих је узето на почетку фискалне консолидације пре три године.

Најбоље решење за плате, каже Петровић, је линеарно повећање свима за пет одсто.

Истакао је да би било економски штетно да плате и пензије расту изнад раста БДП-а, јер тиме не би био постигнут привредни раст. 

Фискални савет, како је навео, процењује да је фискална консолидација у ужем смислу окончана, да резултати постигнути у 2017. отварају простор за око 800 милиона евра који могу да се потроше у 2018, а да се одржи дефицит од 0,5 одсто БДП-а.

Навео је да најмање пола износа од 800 милиона евра треба искористити за привредни раст у 2018. за који каже да није сјајан у 2017. јер је испод просека у односу на упоредиве земље, а другу половину за повећање потрошње.

Добра вест је, оцењује, наставак смањења расхода због смањења јавног дуга, али упозорава на ризик и опасност давања нове гаранције за задуживање јавних предузећа.

Оценио је да би у 2018. требало укинути забрану запошљавања у јавном сектору, а да у 2018. приоритет треба да буде повећање јавних инвестиција.

Процена је да се у идућој години очекује привредни раст од 3,5 до четири одсто, а да је процена да ће ове године бити низак и износити од 1,5 до два одсто, због суше и лошег управљања ЕПС-ом. 

Петровић је рекао и да се процењује да ће суфицит у 2017. бити око 20 милијарди динара.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести