Плате веће 10, а пензије пет одсто од 1. јануара

БЕОГРАД: Плате запослених у јавном сектору биће повећане од 1. јануара 2018. године за 10 одсто, а пензије за пет одсто, пишу „Вечерње новости“.
Novac FBakic
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Како сазнаје лист у Влади Србије, то ће просечну пензију од 23.822 динара подићи за 1.141 динар, а плату у јавном сектору за 4.000 до 5.000 динара у просеку. 

Пре тога ће сви пензионери, њих око 1,7 милиона, у новембру, добити једнократну помоћ од по 5.000 динара.

За једнократну помоћ пензионерима, Влада треба да обезбеди нешто више од 8,5 милијарди динара, пишу „Новости“.

Прве рачунице показују да ће пет одсто веће пензије донети годишњи трошак буџету од око 25 милијарди динара, док ће за плате бити потребно око 40 милијарди динара током 2018. године. 

Међутим, с обзиром на то да ће пораст плата да доведе и до пораста обавезних доприноса који се уплаћују у буџет, коначан трошак за државну касу, када је реч о зарадама у јавном сектору, биће такође око 25 милијади динара. 

Да ће повећање плата и пензија бити значајно је потврдио министар финансија Душан Вујовић. 

Он, међутим, није желео да износи  детаље, најављујући да ће крајем октобра бити званично објављене и конкретне цифре ових повећања.

У Влади Србије наглашавају да се мерама фискалне консолидације дошло до вишка новца у буџету који ће бити искоришћен управо да се помогне најстаријим суграђанима који су до сада поднели највећи терет државне штедње.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у уторак на РТС да ће просечна плата у јануару бити 445 евра, као и да ће у јануару пензионери имати значајно веће пензије. Он је рекао и да су проценти познати, али да ће их на 100 дана владе изнети премијерка Ана Брнабић.

За пензије се данас из буџета издваја 37 одсто, што је резултат повећања запослености, док је у исте сврхе пре неколико година из државне касе издвајано чак 20 процената више, напомињу „Новости“.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести