Поскупљења струје ове године вероватно неће бити

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић позвала је грађане да обрате пажњу на своје октобарске рачуне и попусте које могу да добију за уштеде у потрошњи електричне енергије, који су од 15 до 30 одсто.
struja elektrana, Dnevnik/F. Bakić
Фото: Дневник/Ф. Бакић

„Домаћинства која смање потрошњу електричне енергије за пет до 20 одсто у поређењу са истим месецом прошле године остварују право на попуст од 15 одсто. За уштеду електричне енергије за 20 до 30 одсто умањење ће износити 20 одсто, а за уштеду већу од 30 одсто обрачунаваће се 30 одсто попуста”, подсећа Ђедовићева.

Попуст је на рачуну исказан у оквиру ставке 6 - попуст за рационалну потрошњу електричне енергије, саопштило је министарство.

Домаћинства која смање потрошњу електричне енергије за пет до 20 одсто у поређењу са истим месецом прошле године остварују право на попуст од 15 одсто

Обрачунава се на основу Закључка Владе Србије од 16. септембра, којим се препоручује Електропривреди Србије да домаћинствима која смање потрошњу електричне енергије одобри попуст у периоду од 1. октобра до 31. марта 2023. године.

Министарка Ђедовић је још једном апеловала на грађане и привреду да се понашају одговорно и рационално у овим тешким временима.

Министарка рударства и енергетике изјавила је да је увоз струје контролисан и поручила да ће се настојати да повећања цене струје и гаса буду минимална и за привреду и за грађане, те да мисли да тих повећања неће бити ове године.

Она је за Тањуг рекла да је у октобру био добар рад хидроелектрана и да су до 22. октобра могле да раде скоро у пуном капацитету, те да нисмо уопште увозили струју.

Цена остаје најнижа у Европи

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић навела је да је за сада разматрано да повећање цене и струје и гаса буде у минималном износу, онолико колико је заиста неопходно.

Међутим, додала је да ће те цене остати и даље међу најнижима у Европи.


„Надгледамо дневну производњу струје у Обреновцу. Крајем октобра смо имали одређен увоз реда величине од осам до десет милиона евра и до средине новембра планира се да буде у сличном износу”, рекла је Ђедовић и истакла да је увоз струје контролисан.

Додала је да цена струје из увоза зависи од берзанске цене на коју не можемо да утичемо, а што се тиче цена које плаћају наши грађани и привреда, она је рекла да ће морати да се мења јер „морамо да обезбедимо нашим предузећима да могу да покрију трошкове производње и да улажу у нове капацитете”.

Додала је да је држава ту у великој мери субвенционисала и грађане и привреду и да ће то наставити да ради, пре свега за најугроженије грађане.

„Гледаћемо да буду минимална неопходна повећања и за грађане и за привреду”, рекла је Ђедовић, а на питање да ли ће то бити пре или после Нове године, одговорила је да се још увек ради на тим усаглашавањима, али да мисли да неће бити ове године.      

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести