ПОВИШИЦА ОД 5.000 ЗА ОВУ ГРУПУ ГРАЂАНА Ево шта кажу из ПИО Фонда

Месечна новчана накнада за рехабилитоване особе у 2024. години повећана је за више од 5.000 динара у односу на претходну годину, те сада износи 43.004 динара.
plata novac novcanik placanje
Фото: Pixabay.com/Ilustracija

Ово повећање представља значајан корак ка пружању боље подршке особама које су лишене слободе из политичких, верских, националних или идеолошких разлога.

Право на месечну новчану накнаду остварује се од дана поднетог захтева. Посебан додатак се утврђује у висини од 50% просечне нето месечне зараде у Републици Србији у претходној години. Услов за остваривање права на месечну новчану накнаду јесте поседовање најмање осам година посебно признатог пензијског стажа.

Законом о рехабилитацији уређује се рехабилитација и њене правне последице када су особе лишене живота, слободе или других права из наведених разлога. Рехабилитовани имају право на посебан стаж, који се рачуна у двоструком трајању за време лишења слободе, као и права на месечну новчану накнаду. Осим тога, рехабилитованим лицима признаје се време незапослености по престанку лишења слободе као посебан пензијски стаж у ефективном трајању, а најдуже до две године, уколико је незапосленост наступила због повреде права и слобода.

Фото: Dnevnik.rs

Докази за остваривање права

Рехабилитована особа уз захтев, подноси потребне доказе за одлучивање, укључујући пресуду којом се рехабилитује, доказе о дужини трајања лишења слободе, доказе о незапослености по престанку лишења слободе и доказ о отвореном текућем рачуну.

Измена висине месечне новчане накнаде кроз године

Занимљиво је приметити да се висина месечне новчане накнаде за рехабилитоване особе значајно променила током година. На пример, износ од 20.688,50 динара за 2013. годину порастао је на 43.004,00 динара за 2024. годину, што указује на континуирани напредак у подршци рехабилитованим особама.

Исплата месечне новчане накнаде

Ова накнада се исплаћује једном месечно, 15. у месецу за претходни месец. У случају смрти корисника права на посебан додатак, особа која је сносила трошкове сахране нема право на накнаду погребних трошкова. Неисплаћени износи месечне новчане накнаде који припадају кориснику до дана његове смрти, предмет су оставинског решења којим се утврђује законски наследник. Ова права и начин исплате пружају додатну сигурност и подршку рехабилитованим особама и њиховим породицама.

АЛО.рс

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести