Поврће за трећину јаче удара по џепу него лане

Поврћа је мање него лане, упркос томе што су повртари уложили труда и новца да би сачували род од велике суше и високих дневних температура.
pijaca
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Како у томе нису успели у потпуности, рад и уложено треба да наплате и зато сада потрошачима треба најмање 30 одсто више новца него прошле сезоне јер то показују цене на пијацама, пиљарницама и великим трговинским ланцима. Колико су цене отишле на горе види се по цени купуса, којег нема испод 80 динара, мада је ово поврће и лане и протеклих година било међу најјефтинијом храном. Исто је и са тиквицама, чија је цена по килограму од 60 до чак 120 динара , а и оне су се ранијих година могле купити упола цене.

Поврће није скупо само што је род слабији већ и због трговаца. Дупле цене истичу пред купце у односу на оне по којима су поврће купили од пољопривредника.

35 динара парадајз на велико

По којим ценама ћемо тек поврће куповати на зиму, пре свега кромпир, видећемо за месец-два, кажу они који су га сејали и наговештавају да може доћи до експлозија цене кртоле јер домаћег неће бити после новембра.

– Килограм кромпира на велико сада је 50 динара, а лане је коштао 15 до 20 динара. Очекује се врло брзо да ће на велико килограм кромпира коштати и 70 динара – каже повртар Золтан Лајко из Мола. – Овог пролећа мало је посејано кромпира јер су лане прозвођачи имали потешкоћа да га продају, пошто га је било много па су ове године многи дигли руке од њега. Килограм кромпира сада кошта од 80 динара па навише.

65 – 75 динара паприка „ајваруша”

Лајко каже да је и шаргарепа скупља него лане. Килограм је 50 динара, а прошле године повртари су од трговаца добијали од 25 до 35 динара. Друга, виша цена биће на зиму. Сада је потрошачи купују од 80 до стотину динара за килограм.

– Паштрмак и першун су, такође, скупљи за 50 до 70 одсто. Ко купује на велико, треба му од 160 до 220 динара за килограм, док је иста роба на пијацама близу 300 динара килограм. Лане су се паштрмак и першун на пијацама продавали за 200 и 220 динара , а од повртара се куповао на велико од 120 до 150 динара - наглашава Лајко.


И пасуљ ће „запржити”

Пасуљ је, такође, слабије родио него лане. Тренутно се род скида па повртари не могу поуздано да кажу колико ће га бити мање. Велики произвођач Синиша Арсић из Сирига напомиње да постоји могућност да га неки повртари који нису применили потпуну агротехнику имају и упола мање него лане и да ће килограм пасуља бити скупљи него прошле јесењи и зиме.

– Пасуљ нам већ траже велики купци, али га немамо још. Тек смо кренули да скидамо род – казао је Арсић.

Пасуљ већ неколико година има стабилну цену. Килограм се продаје од 300 динара па на више.


Није још стигао јесењи купус, али онај летњи кошта од 80 динара до чак стотину динара, на пијацама и великим маркетима. На велико га повтари продају за 40 динара. И купус је, каже наш саговрник, лане био јефтинији. – Када доспе јесењи род, цена ће вероватно бити приближна садашњој јер ће бити већа потржња , због остављања за зиму да се кисели и користи за јело.

По речима Тихомора Бојанића из Чалме, парадајз има солидан род јер су и њену ћуди климе нашкодили, пошто овај сада пред потрошаче долази са њива и отвореног простора.

Бојанић каже да на велико парадајз иде од 35 динара, али да га за неколико динара трговци могу купити и скупље или јефтиније.

Лане се на велико продавао за 25 динара – каже Бојанић, који парадајз и прерађује . - Литар цеђеног је 60 динара, а куваног 120 динара шо је за десет динара више него лане. Килограм свежег парадајза у трговинама се не може купити испод стотону динара.

У Руском Крстуру је у току берба паприке за ајвар, слоново уво. “Ајваруша“ је, каже Душица Орос, добро родила и биће је и прве касе и за прераду у индустрији. Тренутно је килограм на велико од 65 до 75 динара, а лане је коштала од 50 до 60. На пијацама је сада, у зависности од класе, и 150 динара.

- Род је скупљи за 30 одсто, мада ни то није права цена. Требало би да кошта бар 80 до 85 динара на велико, због великих улагања да се род сачува због суше, пошто паприка воли да су јој „ ноге у води“ – истиче Душица Орос.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести