Превремени одлазак у пензију – годишње чак 2,5 пензије мање

НОВИ САД: Од почетка године укинути су казнени пенали за превремено пензионисање радника с бенефицираним радним стажом. Међутим, синдикати сматрају да се на тај начин прави дискриминација међу запосленима и траже да се то промени.
salter socijalno SLO
Фото: Dnevnik.rs

Односно, да се казнени пенали за превремено пензионисање укину за све раднике у Србији када напуне 65 година.

Последњих недеља поново је актуелизован захтев синдиката да се укину казнени поени за превремену пензију за све запослене. Очекује се да се држава, пет година од увођења казнених пенала, први пут озбиљније позабави тим проблемом, а од министарстава рада и финансија очекује се да изнесу своје предлоге о могућностима српског буyета. Другим речима, држава мора да направи „дубинску анализу” проблема, која, заправо, подразумева рачуницу колико би државу таква мера коштала.

Синдикати, као и већина стручњака, верују да је заправо ММФ тај од кога зависи да ли ће казнени поени за превремено пензионисање бити укинути када лице наврши 65 година живота или не. Због тога су синдикати на прошлонедељном састанку с представницима мисије ММФ-а поновили да је посебан револт код запослених унело увођење казнених поена за превремено пензионисање пре навршених 65 година живота. По објашњењу председника Савеза самосталних синдиката Србије Љубисава Орбовића, радник који је отишао у пензију са 60 година живота има умањење пензије од 20 одсто.

То пак значи да тај радник остаје без 2,5 пензије годишње, истакао је Орбовић.

У Србији, додао је, постоји посебна група људи која је због стечаја предузећа морала да прихвати програме решавања технолошких вишкова.

Ти радници су дужи низ година примали минималну зараду, па кад су отишли у пензију, утврђена им је и минимална пензија, која им се додатно умањује 20 одсто, чиме су они вишеструко оштећени. По нашој процени, ради се о око 23.000 људи, наводи Орбовић.

Представници ММФ-а објаснили су да проблем пензија посматрају кроз целовити систем, додајући да у буyету увек постоји простор да се бира између различитих циљева и програма који ће се покрити. Због тога, поручили су стручњаци те међународне финансијске организације, дистрибуција буyета није њихов посао, него посао Владе Србије и с њом се треба договарати. На тај начин синдикатима су ставили до знања да је заправо Влада Србије та која треба да одлучује о укидању пенала за преверемени одлазак у пензију пре 65. године живота.

Иначе, казнени пенали за превремени одлазак у пензију постоје и у многим другим европским државама и нису никав српски „специјалитет”. Они су у Србију уведени пре пет година и знатно су утицали на одлуку запослених да „изгурају” до 65. године живота иако при том велики део њих има и више од 40 година радног стажа. По нашем Закону о ПИО, пензије се трајно умањују онима који немају довољно година живота, а имају најмање 15 година стажа, 0,34 одсто за сваки месец који недостаје до пуног старосног услова.

По подацима Фонда ПИО, до краја прошле године у превремену старосну пензију од 1. јануара 2015, када је законом уведен тај основ остваривања права на пензију, пензионисало се 8.078 радника. Од тог броја 1.359 су жене а 6.719 мушкарци. Максимално трајање умањења износа пензије од 20,4 одсто трпи укупно 1.955 корисника и највећи број их је управо с највишим степеном умањења.

Љубинка Малешевић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести