ПРИВЕМЕНА МЕРА НБС СЕ ОДНОСИ НА ВИШЕ ОД 95% СТАМБЕНИХ КРЕДИТА „Али тржиште мора да награђује и кажњава наше одлуке без обзира какве биле”

БЕОГРАД: Банкар и финансијски консултант Владимир Васић изјавио је данас да је од 154.000 стамбених кредита подигнутих у Србији више од 95 одсто са варијабилном каматном стопом, а на које се искључиво односи привремена одлука Народне банке Србије о ограничењу раста камате.
Kredit/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

"Ово је добра мера, има своју ороченост на тих 15 месеци, надам се да ће се све што је изазвало поремећај у наредних десетак месеци искристалисати и да ће тај тржишни механизам понуде и тражње с почетка 2025. поново почети да делује", рекао је Васић за Танјуг и оценио да ће привремена мера допринети да некима месечна рата буде мања и за 10 до 25 одсто у односу на претходну.

Он је истакао да је циљ те мере, поред исталог, и да се заштите и интереси банака и финансијског система.

Васић је подстио да цена новца на тржишту расте као последица ковида и додатног штампања и убацивања новца како би се порекнула потрошња, што је на крају покренуло инфлацију, а што се прелило на све који имају кредите.

"Привемена одлука НБС односи се на грађане са варијабилним каматним стопама...а добро је то што могу да је користе сви који су узели кредит до 31. јануара 2022. године", рекао је Васић и додао да је као корисник кредита већ добио информацију од банке колика ће му бити рата у наредном периоду.

Рата је, подсећа, усклађена са привременом одлуком НБС у наредних 15 месеци и биће у том фиксном износу, осим у случају да дође до појефтињења новца на тржишту када ће банке бити дужне да то смањење ускладе.

Како каже, за грађане је добро то што камата не може више да расте како би мало предахнули.

"Верујем да привремена одлука НБС има ширу димензију. Чим се држава умеша у неку тржишну утакмицу неки могу да се љуте, али замсилите да се наставио раст камата, да ли бисмо сви могли да измирујемо обавезе и како би изгледало када би банка, иако јој то није улога, морала да одузима и продаје станове", рекао је он.

Он каже и да нова вредност рата зависи од тога када је неко узео кредит, колика је била рата и колико је кредита отплаћено, али да ће се  суштински сада  плаћати 10 до 25 одсто мање у односу на претходну рату.

Подсећа да свако има могућност да бира фиксну, варијабилну или комбиновану каматну стопу и додаје да се привремена мера НБС односи само на оне који имају варијабилну каматну стопу и само на први кредитиу једној банци.

На питање шта за оне грађане који су кредите уговарали након одлуке НБС каква су њихова ограничења, каже да би рекао да је НБС намерно одредила као датум 31. јули 2022. 

"Свесно улазите у тренутку када извесно знате да каматне стопе расту, и било би можда и нефер да будете награђени што се ушли у тренутку када је извесно да каматне стопе расту. Свако од нас, када узима стамбени кредит носи дозу ризика, дуго смо ми који смо узимали варијабилну каматну стопу 'јахали на таласу повољног новца или ниске цене раста новца'", рекао је Васић.

Подсетио је да се то клатно понекад окрене на другу страну.

"Добро је да понекад и држава и НБС умешају прсте у тржишни механизам када се он толико поремети да нема друге опције него да нам држава помогне, надам се да ће све ово кратко трајати - само 15 месеци јер тржиште мора да награђује и кажњава наше одлуке без обзира какве биле", каже Владимир Васић.

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести