Прво добијете кредит па онда тражите стан за те новце

Стално слушамо да су стамебни кредити код нас никад повољнији и да ће се сви који желе да купе нешто квадарта, а то не учине, кајати ако то не ураде сада.
stanovi, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

Таман када помислимо да је тако, банке нас увере да ипак може повољније код тих индексираних кредита. Камате углавном остају ту око или мало изнад три одсто на годишњем нивоу, али се зато други параметри мењају. Укидају се додатни трошкови, клијентима се нуди могућност да ту врсту зајма добију унапред па да с унапред познатом сумом траже стан који им одговара.

Хоће ли све то подстаћи купце с просечном зарадом да пресеку и одлуче се да уђу у аранжман око куповне стана, остаје да се види. Тек, нови стамбени зајмови су за првих осам месеци пали с 386,55 милијарди динара на 381,83 милијарду.

Банке стамбене кредите одобравају на рок од пет до 30 година

Ко се још предомишља шта да ради, може прво проверити своје могућности. У Уникредит банци клијент може добити предобрење за кредит које важи наредних шест месеци, односно он ту унапред зна износ на који може рачунати при куповини стана. Важност је шест месеци ако остали елементи који су узети у обзир остану непромењени – висина месечне зараде и друга задужења. У тој банци сматрају да је клијент у повољнијој позицији јер већ у рукама има готов новац, што га при преговорима о куповини стана доводи у бољи положај код продавца: не мора да стрепи да ће изгубити капару.

– Сматрам да је за клијента битно да на самом почетку тог сложеног процеса зна с колико новца располаже и колики месечни финансијски издатак може себи да приушти – каже директорка Одељења за развој производа и пословање физичких лица у банци Тања Радојчић.

Кредити су индексирни, а с фиксном или варијабилном стопом. Рок отплате је од пет до 30 година, а камате се крећу од 2,34 до 3,22 одсто годишње.

Банка Интеза је снизила камате и укинула накнаде за стамбене кредите. Они имају рок отплате до 15 до 30 година, а осигурани су код Националне корпорације за осигурање стамбених кредита. Одобравају се уз варијабилну камату од 2,52 одсто плус шестомесечни еурибор, а то је сада 2,79 одсто. Клијент може, уз осигурање код НКОСК-а, изабрати и фиксну рату, али је тада камата 3,29 одсто а рок отплате 15 година.

Извршни директор за послове са становништвом у Интези Драко Поповић каже да банка стално унапређује понуду стамбених кредита те да су због тога ове године у том сегменту забележили раст пласмана.

Д. Вујошевић

Ко ће се кајати...

О томе да ли ће се онај ко данас не подигне стамбени кредит већ сутра кајати професор на Београдској банкарској академији др Бранко Живановић каже:

– Камате на стамбене кредите су пале, али су још више него у већини земаља Европске уније – наводи он. – За банке су ти зајмови веома пожељни јер се одобравају на више деценија та ту имају сигуран приход на дуге стазе, резервације су мање него код других производа. Плус што су дужници ту веома ажурни: ако икако могу, трудиће се да све рате исплате на време да не остану без стана. Цене некретнина су сада повољне, а највећа опасност за клијенте је валутни ризик. Тешко је рећи какав ће бити курс динара за пет-десет година. Ту је и еурибор камата, према којој се одређује стопа за кредите с варијабилном стопом. Но, увек важи да, ако неко нема стан, боље је да новац улаже у то него у нешто друго. Банке су укинуле разне провизије и једнократане обрачуне па је и то у овом тренутку повољније него што је било.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести