Рачуни у Србији ће се плаћати и "препознавањем лица"

БЕОГРАД: Грађани Србије моће ће од марта ове године да плаћају рачуне системом "препознавања лица" (face recognition system), најављује за Танјуг гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић. 
tabakovic, tanjug
Фото: Јоргованка Табаковић, фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Народна банка Србије планира да у првом кварталу 2019. године пусти нову услугу, која је део решења инстант плаћања, а који је покренут у октобру прошле године.

"Биће могуће да се преко скајпа или визуелног идентификовања странке обави плаћање", каже гувернер: 

"То ће бити нешто што је заиста револуционарна новина као допуна инстант плаћању. Иако смо спремни да са тим кренемо одмах, морамо да сачекамо нову евалуацију напретка Србије у смислу спречавања прања новца да би могли ову нову услугу да пустимо у подпромет".

Тачан датум када ће грађани моћи да почну са коришћењем ове услуге знаће се након састанка МАНИВАЛ-а (Комитет Савета Европе за спречавање прања новца и финансирања тероризма) 23. јануара.

На том састанку ће се проверавати напредак Србије у примени свих правила у спречавању прања новца, а ако мишљење ове институције буде "позитивно" плаћање "лицем" могло би да стартује и у фебруару.

Плаћање телефоном, таблетом, путем скајпа не захтева нова техничка решења нити ће банке коштати новца, каже Табаковић и истиче да је реч о систему који је безбедан за кориснике, како у заштити личних података тако и у смислу могуће злоупотребе у "прању новца".

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести