Раст БДП-а иде наруку пензионерима; одлука на влади

БЕОГРАД: Ако учешће пензија у БДП-у буде испод 11 одсто, месечна примања пензионера ће се од следеће године усклађивати два пута годишње, потврђују за „Политику“ у Министарству рада.
foto: penzioneri (Dnevnik arhiva)
Фото: Dnevnik.rs

То је потребно да би 1,7 милиона пензионера у Србији од 1. априла 2018. могло поново да рачуна на усклађивање пензија с растом цена на мало и делом раста БДП два пута годишње.

Услов је да и после повећања пензија ово учешће буде до 11 процената, с тим што о проценту тог повећања одлучује влада, на предлог министарства. 

Истовремено, потребно је изменити Закон о привременом умањењу пензија, односно, поново активирати члан Закона о ПИО који регулише усклађивање пензија два пута годишње.

Законом о изменама Закона о ПИО из децембра 2014. уређено је да се за време примене Закона о привременом умањењу пензије могу повећати само у складу са законом којим се уређује буџетски систем и законом којим се уређује буџет. Законом о изменама и допунама Закона о буџетском систему из децембра 2014. уређено је да до повећања пензија може доћи само у години у којој се процењује да ће учешће пензија у БДП бити до 11  процената.

Рачуница показује да би, уколико је учешће пензија у БДП-у у овом часу на око 11,3 одсто, било потребно да вредност свега створеног за годину дана порасте за два одсто, што је реално очекивати до краја 2017. У тим околностима влада би имала зелено светло да почне с новим усклађивањем пензија - 1. априла и 1. октобра.

Саговорник „Политике“ упућен у целу ствар каже да ће на крају све зависити само од одлуке владе, а да рачуница и раст БДП-а иду наруку пензионерима. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести