РЕКОРДНО! БЕСПЛАТНЕ БАЊЕ за више од 21.000 ПЕНЗИОНЕРА Ускоро конкурс ПИО фонда

БЕОГРАД: Управни одбор Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) донео је данас одлуку о трошковима рехабилитације корисника пензија и цени смештаја пратилаца, као и одлуку о трошковима финансирања социјалног дијалога и међународних активности, објавио је Фонд ПИО.
penzioneri, dnevnik.rs
Фото: Дневник, илустрација

 Из Фонда су навели да је финансијским планом за ову годину на име друштвеног стандарда пензионера планирано 1,24 милијарде динара, што је за 77 одсто више у односу на претходну годину, пошто је изменама Закона о ПИО, прописано да се од 1. јануара 2024. године за друштвени стандард пензионера уместо досадашњих 0,10 одсто, издваја 0,15 одсто изворних прихода Фонда.

То је, објашњавају из Фонда ПИО, утицало на овако значајно повећање новца издвојеног за друштвени стандард пензионера а истовремено су и изворни приходи повећани у односу на претходну годину, тако да се у 2024. години издвајају већа средства за све видове друштвеног стандарда, а првенствено за опоравак пензионера у бањама.

За финансирање трошкова рехабилитације пензионера у здравствено-стационарним установама и бањско-климатским лечилиштима издваја се 85 одсто од укупних средстава за друштвени стандард, односно 1,05 милијарди динара.

За остале видове друштвеног стандарда пензионера, односно финансирање културних и спортско-рекреативних манифестација чији је циљ подстицање интеграције старијих у друштво, солидарну помоћ пензионерима и за финансирање развоја социјалног дијалога и међународних активности, издваја се преосталих 15 одсто, односно 185,58 милиона динара.

Посебном одлуком Управног одбора Фонда ПИО, за финансирање новог вида друштвеног стандарда, односно развој социјалног дијалога и међународне активности, предвиђено је 10 милиона динара.

Из Фонда напомињу да с обзиром на донету одлуку о трошковима рехабилитације, пензионери могу да очекују да ће Фонд ПИО ускоро расписати оглас за подношење пријава за упућивање на бесплатну рехабилитацију.

Имајући у виду опредељена средства и просечне цене у бањским лечилиштима за ову годину, процењује се да ће на бесплатан опоравак у неку од бања Србије по овогодишњем конкурсу отићи више од 21.000 пензионера, што је наjвећи број до сада.

Подсећају да је изменама и допунама правилника о друштвеном стандарду пензионера, који је ступио на снагу 30. децембра прошле године, предвиђено да Фонд сноси трошкове пратиоца корисника који је остварио право на помоћ и негу другог лица, а који буде упућен на бесплатну рехабилитацију.

Фонд је, пре наведених измена, финансирао трошкове пратиоца слепог лица и пратиоца детета које је остварило право на породичну пензију, а неспособно је за самосталан живот и рад, тако да ће захваљујући овим изменама бити обухваћен већи број корисника којима је неопходан пратилац, како би могли да користе право на бесплатан опоравак у некој од бања Србије.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести