Роминг у региону нижи 25 одсто од 1. јула, укидање 2021.

БЕОГРАД: Потписивањем регионалног Споразума о ромингу земаља Западног Балкана цене позива од 1. јула биће ниже за 25 одсто, изјавила је државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.
mobilni telefoni pixabay
Фото: pixabay.com

Споразум ће бити потписан у оквиру Другог дигиталног самита 4. и 5. априла у Београду, а Матић каже да је то договорено јуче на министарском радном ручку у Скопљу.

Како каже, потврђено је да ће бити имплементирано све оно што је договорено на Првом Дигиталном самиту који је одржан прошле године у Софији када је потписана Декларација о дигиталној агенди за Западни Балкан.

Једна од обавеза која је тада преузета је било и потписивање споразума о снижавању цена роминга за регион Западног Балкана. Оно што је у међувремену договорено је да споразум може да буде потписан у априлу на другом самиту где ће бити присутни највиши представници власти земаља Западног Балкана, рекла је Матић.

Како је навела, Споразум о снижавању цене роминга већ је 2014. године потписан с Црном Гором, Македонијом и БиХ, па је Србија практично с тим земљама у резиму снижених цена.

Оно што ће новим споразумом бити дефинисано значиће додатно смањење које треба да почне да се примењује од 1. јула, закључно с 30. јуном 2021. када би требало да буде потпуно укинут роминг у региону, рекла је Матић.

Како је додала, предвиђено је да у првом прелазном периоду, снижавање цена буде око 25 одсто за позиве ка земљама које су већ биле обухваћене споразумом, док ће за нове чланице, попут Албаније, смањење бити драстично веће.

Позив за Албанију у ромингу сада износи 150 динара, а након ступања на снагу споразума неће моћи да иде преко 22 динара.

То је драстично смањење, а за друге земље ће износити око 25 одсто, то такође није мало, приметила је Матић, те додала да је циљ споразума да грађани у региону осете бенефит међусобне сарадње. 

Она каже и да је то значајан корак ка нормализацији односа у региону, те додаје да је у том смислу важно да Приштина укине таксе на робу из Србије.

Како је навела, ЕУ снажно даје подршку и посвећана је потписивању споразума о ромингу.

На скупу у Скопљу Европска комесарка за дигитално друштво и економију Марија Габриел потврдила да очекује да ће Регионални споразум о ромингу бити потписан на Дигиталном самиту Западног Балкана у Београду, истичући посвећеност Европске комисије регионалном повезивању и подршци европским интеграцијама.  

Осим снижавања цене роминга на јучерашњем састанку у Скопљу било је речи и о продубљивању регионалне сарадње када је у питању информациона безбедност и могућност оснивања одређених академија и центара за обуку у области информационе безбедности за све земље у региону.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести