Шећера ће бити и преко потреба, инспекција код шпекуланта

БЕОГРАД: Несташицу шећера изазвао је шпекулант, а испоруке шећера данас и наредних дана биће у количинама које далеко надмашују потребе, поручио је данас државни секретар у Министарству трговине Урош Кандић.
secer
Фото: pixabay.com

У изјави за РТС он је рекао да је несташицу шећера изазвао један шпекулант из Колубарског округа који није пуштао шећер у продају.

Кандић је навео да ће данас и наредних дана оба произвођача шећера испоручивати до 400 тона.

Он је истакао да се у нормалним ситуацијама троши 260 тона дневно.

Навео је да је количина од 400 тона дневно договорена са произвођачима на састанцима претходних дана и да су сви свесни да се ситуација са шећером мора разрешити.

Кандић је навео да не може да тврди да шећера има тренутно у свим супермаркетима у Србији, али да ће се у наредним данима ситуација са шећером поправити.

Цена шећера је уредбом владе уједначена за сва паковања, тако да више неће потребе за енормном куповином шећера у килским паковањима, што је била досада ситуација. У првих 20 дана маја и више од 200 посто је порасла тражња за том врстом шећера, рекао је он.

Додао је да је велетрговац из Колубарског округа био један од кључних фактора за несташицу и да је заједничком акцијом тржишне и пореске инспекције, полиције и других државних органа утврђено да код њега на лагеру ускладиштено 2.000 тона шећера у паковању од једног килограма.

То је десетодневна потреба Србије комплетне за килским паковањем шећера, а за тај део Србије који је он снабдевао, то је количина која премашује месец дана, навео је он.

Додао је да је он у претходних месец дана пустио на тржиште свега око 25 тона килског паковања шећера, отприлике један шлепер, а осталих паковања, односно у ринфузу шећера шећера, који је био и до 30 динара скупљи, пустио на тржиште 10 пута више и тако изазвао поремећај.

Кандић је навео да је та фирма код произвођача имала 30.000 тона шећера, што је десетина укупне годишње производње у Србији.

Он је оценио да је највећи проблем што тај шећер нису пуштали у продају.

Инспекцијски органи и данас раде свој посао. Тамо се и даље утврђује чињенично стање, рекао је он.

Упитан да ли је Министарство трговине могло да спречи ситуацију са шећером, Кандић је објаснио да не постоји закон који ће спречити шпекулације.

Он је позвао грађане уколико примете да је у некој продавници цена шећера у паковању од једног килограма виша од 89,99 динара, у питању кршење уредбе Владе Србије и да то пријаве тржишној инспекцији.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести