Сезонска снижења два пута годишње, а не кад ко хоће

НОВИ САД: Уобичајена слика у излозима готово свих радњи које позивају купце да купе робу по повољнијим ценама, далеко нижим од редовних, а која се у нашој земљи практично никад не мења, уз нови Закон о трговини, који је на снази од јуче, биће нешто другачија.
snizenje popusti
Фото: pixabay.com

Наиме, тим законом дефинише се шта су распродаје, сезонска снижења и акцијске продаје, кад та снижења почињу и колико трају, а има и других новина којих се трговци морају придржавати приликом таквих продаја. Уколико то не буду чинили, могу се суочити с казном која није мала.

Иако је добро познато да се у куповину по нижим ценама креће на измаку летње и зимске сезоне, сада је то и законски регулисано па ће се у пазар уз сезонско снижење кретати два пута годишње – у јулу и децембру, продаја по нижим ценама моћи ће да траје најдуже 60 дана, а трговци морају купцима да пруже јасне и прецизне информације о томе која је роба на попусту, колики је проценат снижења, где је тачно роба која је на распродаји...

По речима правног саветника у Удружењу за заштиту потрошача Војводине Марка Драгића, низ је новина које третирају сезонске распродаје другачије него сада.

Од сада на сезонским снижењима мора бити понуђена петина, односно 20 одсто робе, у висини процента снижења који је назначен, на распородаји и сезонском снижењу мора се наћи сав асортиман робе која се нуди по нижој цени и рафови се не могу допуњавати, а у случају да се до краја распродаје не прода сва роба која је била на снижењу, мора се повући из продаје, односно не сме се вратити у радњу, каже Драгић.

Како додаје, трговци имају обавезу да видно истакну декларацију, а јасно истакнута и видљива мора да буде и ранија цена производа, као и нова, снижена.

За она правна лица која се тога не буду придржавала предвиђене су новчане казне од 100.000 динара. Да ли то значи и да ће престати досадашња пракса, односно привлачење купаца примамљивим процентом снижења, који је најчешће 70 одсто, и који је написан огромним словима, а да се у продавници уз тај попуст нуди само једна мајица, један пар ципела, или један модел ташне, показаће се врло брзо, поручује Драгић.


Најмање тражена роба прва на попусту

На нашем тржишту се на сезонским снижењима, указују купци, врло често нађе пре свега роба која се током сезоне лошије продавала, робе за коју важи истакнути попуст готово никад нема, а цене су углавном ниже за производе од којих је остао један примерак, најчешће највећи и најмањи број.

Такође, није неообично да се цена робе, кад се распродаје заврше, врате на раније износе, а по правилу се најпродаванија роба ни не нуди уз снижење.  Уз нови Закон, тога више не би требало да буде.


Он указује на то да ће бити тешко утврдити да ли трговци поштују одребу о проценту робе за коју важи назначена висина снижења, али да се нада да ће бити више оних који ће то чинити, те да потрошач/купац, уколико примети неку неправилност, може одмах да се обрати инспекцији. 

Поштовање и придржавање приписаних правила, у складу са Законом о инспекцијском надзору, контролишу одговарајуће инспекцијске службе, а инспектори се могу у то уверити на лицу места, односно не морају да се идентификују већ могу да буду купци и да на лицу места, ако утврде да има неправилности, предузму одговарајуће кораке.

Иначе, сезонска снижења уобичајена су у свим земљама, а у многим, пре свега чланицама Европске уније, куповина робе по нижим ценама је предвидљива и купци веома добро знају да ће моделе којима истиче сезона моћи да купе по повољнијој цени, да ће их бити и да не може да се деси да их нестане већ први дан. Има и земаља у којима се на дан када распродаје почињу формирати дуги редови испред продавница, а сигурно је да их не би било да купци нису сигурни у то да ће пазарити по повољној цени. 

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести