Стевановић: Довољно новца у буџету за повећање плата

БЕОГРАД: Државни секретар у Министарству финансија Саша Стевановић изјавио је данас да има довољно новца у буџету за планирано повећање плата у јавном сектору у 2022. години, у просеку за 7,3 одсто.
dinari, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Стевановић је подсетио да је предвиђено повећања плата запослених у јавном сектору од седам процената, док ће зараде за запослене у социјалним службама, здравству и војсци порасти осам одсто.

Он је за ТВ Прва рекао да је износ средстава предвиђен за повећање плата одржив, као и да Министарство финансија и влада спроводе у дело повећање плата које је апсолутно одрживо, саопштило је министарство.

"Желимо да обезбедимо трајан, стабилан и сталан раст плата", рекао је он.

Како је истакао, држава не жели да доведе себе поново у позицију да мора да смањује плате.

"Далеко смо од тога. Тотално смо преокренули путању, идемо и усмерени смо на раст животног стандарда, повећавамо плате и пензије и то трајно“, рекао је Стевановић.

Додао је да држава води рачуна и о запошљавању нових кадрова те да се за наредну годину планира повећање броја запослених како у здравству, тако и у науци, образовању…

Говорећи о повећању минималне зараде за 2022. годину, државни секретар је оценио да су на преговорима током августа и септембра и послодавци и синдикати и држава били на истом задатку.

"Нама је циљ да у кратком року изједначимо минималну потрошачку корпу са минималном зарадом. И на одличном смо путу да то и урадимо“, рекао је Стевановић и навео да је покривеност потрошачке корпе минималном зарадом већа од 80 одсто.

Стевановић је истакао и да у последњих пар година зараде расту и у приватном сектору, у просеку изнад седам одсто и то много брже него инфлација.

Када је реч о пензијама, Стевановић је подсетио да је швајцарска формула у примени од 2020. године и додао да Србија има стабилан пензиони систем.

"Држава поред швајцарске формуле користи сваки фискални простор да помогне пензионерима и тако се одужи нашим најстаријим грађанима који су поднели огроман део терета", рекао је Стевановић.

Он је подсетио и да су председник Србије Александар Вучић и министар финансија Синиша Мали обећали да ће већ у фебруару свим пензионерима бити исплаћена једнократна помоћ од по 20.000 динара.

Говорећи о привредном расту, Стевановић је истакао да ће у овој години он бити изнад седам процената, односно да се очекује да буде и 7,5 одсто, док је за следећу годину предвиђен раст од 4,5 одсто.

"То је раст који ће бити стабилан. Не говоримо више о расту као што је било у претходном периоду од један или два процената. Улагали смо, инвестирали у претходном периоду, повећавали производне капацитете, тако да смо обезбедили трајан и стабилан раст у наредном периоду", закључио је Стевановић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести