Све више трговинских ланаца „великодушни“ с попустима пензионерима

НОВИ САД: Готово да нема трговинске куће која у данима исплате пензије  пензионерима не одобрава попуст на целокупну куповину од најмање десет одсто – најчешће то траје три дана.
prodavnica market
Фото: pixabay.com

Последњих месеци тај проценат се попео на 15 па и више. Попуст пензионерима, дакако, не важи за робу која је већ на акције, иако најстарији ионако најчешће купују оно што је снижено јер им само толико дозвољава висина чека.

Пензионерима су довољни последњи пензиони чек, а последњих месеци пензионерска картица, и лична карта да би остварили попуст у данима исплате пензије. Најстарији сада већ добро знају да ће им у данима исплате пензије бити омогућено да робу купе јефтиније за одобрени попуст и на то рачунају када су у питању производи који им требају, а нису на акцији. Међутим, чак и с попустом од десет или 15 одсто доста је артикала који су сениорима недоступни.

Тако су, осим банкама, пензионери постали „главна мета” и ланцима трговинских кућа. Разлог је, наравно, сасвим једноставан: њима сваког месеца у исто време сигурно стиже новац од пензије и они га одмах разврставају за основне животне потребе. Прво плаћају комуналије и у томе су међу најревноснијима у држави, затим купују лекове и на крају храну у количини за коју имају новац. Пензионери су постали „добре рачунyије” и тачно знају шта и колико могу купити за новац којим располажу, а исто тако добро знају шта је где јефтиније. Због тога обилазе продавнице и искористе попусте у више њих, односно то што су пазарили у једној не траже у другој и тако укруг.

Банке пак имају посебне пакете за пензионере, знајући да су они сигурни клијенти којима новац увек леже на време. Продавнице нуде робу пензионерима на више рата преко административне забране. На тај начин, плаћањем у шест или више рата, пензионерима се нуде и бање, летовања, зимовања... На сајту Фонда ПИО налази се списак трговина, апотека, бања, летовалишта у којима пензионери могу пазарити или боравити преко административне забране. Административна забрана стиже у Фонд ПИО и надлежне службе пензионерима с редовних месечних примања скидају одређене износе рата.

Љубинка Малешевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести