Светске цене хране лане порасле 28 одсто у односу на 2020.

РИМ: Глобалне цене хране благо су пале у децембру јер су се међународне котације биљних уља и шећера знатно повукле са високих нивоа, али то и није баш нека утеха, јер је храна у свету поскупела прошле године више од 28 процената на годишњем нивоу, према најновијем извештају Организације за храну и пољопривреду УН (ФАО).
h
Фото: Tanjug (Shutterstock.com/Odua Images)

Индекс цена хране, који израчунава ФАО, износио је у децембру у просеку 133,7 поена, спустивши се за 0,9 одсто у односу на новембар, али је у односу на децембар 2020. године виши за 23,1 одсто.

Индекс прати месечне промене међународних цена прехрамбених производа којима се обично тргује. Само су млечни производи поскупели у децембру на месечном нивоу.

Према извештају, објављеном на званичној интернет страници агенције УН са седштем у Риму, индекс цена хране за целу 2021. годину износио је у просеку 125,7 поена, што је за чак 28,1 одсто више него претходне године.

Мада високе цене хране обично дају подстицај повећању производње, велики трошкови инпута, текућа глобална пандемија и све неизвеснији климатски услови остављају мало простора за оптимизам у погледу повратка на стабилније тржишне услове у 2022, каже виши економиста у ФАО, Абдолреза Абасијан.

Што се тиче кретња цена у децембру, житарице су појефтиниле за 0,6 посто у односу на новембар, услед пада извозних котација пшенице због боље понуде након жетве на јужној хемисфери. Појефтињење пшенице је више него надокнадило раст цене кукуруза, изазван снажном тражњом и забринутошћу због дуготрајне суше у Бразилу.

Међутим, цене житарица су прошле године у просеку порасле за 27,2 процента, достижући највиши ниво од 2012, при чему је кукуруз скочио за 44,1 одсто, пшеница за 31,3 посто, а пиринач за 4,0 одсто.

Цене биљних уља су у последњем лањском месецу пале за 3,3 процента, јер су потонуле котације палминог и сунцокретовог уља услед смањене глобалне увозне потражње, под утицајем забринутости у погледу растућег броја случајева ковида-19. Ипак, цене биљних уља су током 2021. достигле највиши ниво у историји, узлетевши за 65,8 посто у односу на 2020.

У децембру су на месечном нивоу пале и цене шећера за 3,1 проценат, на најнижи ниво у последњих пет месеци, што ФАО такође приписује забринутости поводом утицаја омикрон соја ковида на глобалну потражњу, слабљењу бразилске валуте реала и нижим ценама етанола. На годишњем нивоу, пак, цене шећера су лани порасле за 29,8 одсто на највиши ниво од 2016.

Котације меса су у децембру углавном остале стабилне, али су током 2021. забележиле раст од 12,7 процената у односу на претоду годину.

На глобалном тржишту су у децембру једино поскупели млеко и млечни производи за 1,8 одсто у односу на новембар, пошто је мања производња млека у западној Европи и Океанији подстакла раст цена путера и млека у праху, док су цене сира незнатно склизнуле. Цене млека су прошле године у просеку биле за 16,9 одсто више него 2020.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести