ТИХИ ПОТРОШАЧИ СТРУЈЕ: Који уређаји увећавају број потрошених киловата?

Врели дани који стижу за нас значе да ћемо све више времена проводити испод клима уређаја. То уједно значи и да ће нас крајем месеца дочекати увећани рачуни за струју.
1
Фото: Pixabay

Како смањеити број киловата? Искључивањем уређаја који су такозвани „тихи потрошачи“, укључени у стендбај мод, па троше струју чак и кад не раде.

Који су највећи кућни кривци?

Телевизор

Скоро сви гасимо телевизор тако што притиснемо црвено дугме, али то га не искључује из струје већ само шаље у режим спавања. То значи да струја и даље протиче кроз њега и да је он и даље троши, што се можда не види толико на месечном нивоу, али на годишњем се и те како види и није занемарљиво.

Конзоле

На сличну тему, конзоле за видео игре се често не искључују у потпуности како би се касније брже укључиле и како би се брже покренуле игре, а оне уопште не троше мало струје и код њих се уштеда примећује чак и на дневном нивоу, тако да наредни пут кад завршите играње, немојте ићи на стандбy него на схут доwн.

Фрижидер / замрзивач

Фрижидер и замрзивач су стално укључени из очигледних разлога, те не изненађује чињеница да је око 12% електричне потрошње домаћинства резервисано за њих. Иако их не можемо баш искључити када изађемо из куће, можемо предузети једноставне кораке да их учинимо ефикаснијим, односно мањим потрошачима струје.

Редовно чишћење фрижидера, споља и изнутра, омогућава да не троши више енергије него што је потребно, а исто важи и за повремено отопљавање како се не би сакупиле залихе леда.

Пуњачи

Ни пуњачи за телефоне и друге уређаје уопште не морају бити константно укључени у струју, јер нас то прилично кошта. То сви радимо, али када бисмо кренули редом да искључујемо све пуњаче за телефоне, таблете и остале уређаје, сигурно бисмо видели разлику после неког времена.

Кувало за воду

Кувало за воду не троши превише струје ни када ради, али како се оно не користи сваки час, апсолутно нема потребе да остане укључено у струју цео дан, из финансијских и безбедносних разлога.

АЛО

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести