Трговци и даље не примају „Дајнерс” картице

Афера везана за платне картице „Дајнерс” од викенда тресе домаће тржиште. Рачун компаније је блокиран, а трговаци листом одбијају да примају те платне картице.
dajners kartica, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Осим ланаца „Макси”, „Темпо”, „Лили” и ДМ, од  ту картицу не примају ни у „Универекспорту”, а у „Гомексу” кажу да те картице нису уопште примали.

Наиме, дуговања те компаније добављачима прешла су 420 милиона динара. Трговци који нису добијали новац за робу сада траже принудну наплату својих потраживања. Следећи корак могао би бити увођење привремених мера, који би предузела Народна банка Србије, а уколико то не доведе до опоравка, могло би уследити одузимање дозовле за рад. То су законске могућности.

„Дајнерс”, односно њихов власник „Ерсте кард клуб” није банка, али је по Закону о платном промету који се примењује од 1. октобра 2015. године, НБС задужен за њих. Заправо је „Дајнерс” у Србији пословао као привредно друштво и до почетка примене Закона о платном промету њихов рад није био у надлежности НБС-а.

Иако су проблеми с „Дајенерсовим” уплатама почели нешто раније,  трговци су прилично дуго толерисали њихов изостанак јер је реч о светски познатом имену. Треба рећи и да број корисника „дајнерс” картица у Србији није превелик – 16.000, а издато је 20.000 картица. Те картице донедавно су се могле користити за плаћање на 10.000 продајних места.


НБС уочила неправилности

Народна банка Србије, која пословање „Дајнерса” контролише од новембра прошле године, уочила је бројне неправилности, али тренутно нису у могућности да обавесте јавност о конкретним неправилностима. НБС ће и даље инсистирати на поштовању прописа и стандарда пословања те настојати да та платна институција и њен власник обезбеде услове за стабилно пословање у интересу корисника а у складу за законом.


По речима професора на Београдској банкарској академији др Бранка Живановића, блокада „Дајнерсовог” рачуна неће имати велике последице по привреду и грађане у Србији, неће бити изгубљена ни велика имовина ни депозити, а све ће се задржати на смањењу комфора корисника картица при плаћању.

– Суштинског утицаја на платни и финансијски систем наше земље неће бити – каже yЖивановић. – Може се догодити да трговци не могу да наплате потраживања која имају од комапније, чак и ако почне стечајни поступак.

На финансијске проблеме у „Дајнерсовом” пословању прво се пожалио „Ерсте кард клуб” са седиштем у Хрватској, који је постао власник компаније пре неколико месеци, а за то му није дуго.

Против челних људи „Дајнерса” покренуте су кривичне пријаве па ће се део епилога вероватно одиграти и пред судом.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести