Трошкови за грејање: Гас за 42.000 динара, за ТА пећ 48.000

Најниже трошкове енергије за грејање стамбеног простора у предстојећој грејној сезони имаће домаћинства која се греју на дрво, саопштава Агенција за енергетику. Следе природни гас, угаљ, скупље огревно дрво, пелет, струја – ТА пећ, грејна тела на струју и котлови на струју за етажно грејање и пропан-бутан гас.
Grejanje  Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

За грејање просечно изолованог стамбеног простора од 60 квадратних метара на 20 степени, у току 16 сати дневно у целом стану, 180 дана у грејној сезони, потребна је енергија од око 9.000 киловат-часова.Треба имати у виду да је 150 киловат- часова по квадратном метру просечна процењена потрошња у Србији.

„Најниже трошкове енергије за грејање, за наведене услове, у грејној сезони 2017/2018. (по ценама из октобра 2017) имаће домаћинства која се греју на дрво у подручјима Србије у којима се оно може набавити по нижим ценама (на пример 4.500 динара по кубном метру) и уколико имају новије пећи чија је ефикасност већа, рецимо 65 одсто. У том случају им је за набавку горива потребна 37.000 динара за сезону”.

Агенција наводи да ће ове године бити повољно и грејање на природни гас – 42.000, чија је додатна предност и комфор који пружа.

Нешто виши су трошкови грејања на угаљ – од 47.000 до 50.000 динара. Веће трошкове, око 60.000 динара, имаће домаћинства која користе скупље огревно дрво, чија је цена 6.200 динара по кубном метру и имају пећи ниже ефикасности, као и грађани који се греју на пелет, чији су годишњи трошкови око 66.000 динара, ако се сагорева у ефикаснијим пећима конструисаним за то гориво.

Домаћинства која користе термоакумулационе пећи имаће трошкове енергије од 48.000 динара, али само уколико се искључиво користи јефтинија ноћна електрична енергија. Допуњавање пећи коришћењем скупље електричне енергије само током два сата дневно, увећава трошкове чак 44 одсто, на око 69.000 динара, што је скупље од већине алтернативних горива. Највише трошкове енергије за грејање имаће домаћинства која користе електричну енергију директно у грејним телима и котловима за етажно грејање и пропан-бутан гас. За набавку енергената или енергије она морају издвојити по 128.000 динара.

Thumbnail

У односу на претходну годину, већина јединичних цена је порасла од један до девет одсто, док је цена пропан-бутан гаса виша 14 одсто. Сви наведени трошкови ће бити нижи или виши уколико се користе пећи и котлови чија је ефикасност мања или већа, уколико су станови или куће боље или лошије изоловани, уколико се греје краће или дуже од наведеног времена, указују из Агенције, и додају да наведени износи обухватају само трошкове набавке енергије, односно горива, а не обухватају инвестиционе трошкове (нпр. набавку пећи и уградњу инсталација централног грејања) и трошкове периодичних прегледа и одржавања.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести