У АВГУСТУ ЦЕНЕ ХРАНЕ ЗНАТНО ВЕЋЕ НЕГО ПРЕ ГОДИНУ ДАНА Погледајте шта је појефтинило

БЕОГРАД: Од основних животних намирница у августу је у односу на пре годину дана највише поскупело стерилизовано млеко и то за 31,5 одсто, док је већина намирница у августу појефтинила у односу на јул, објавило је на свом сајту Министарство унутрашње и спољне трговине позивајући се на податке Републичког завода за статистику.
zivotne namirnice
Фото: Pixabay.com

Стерилизовано млеко је у августу, који је последњи статистички обрађен, у односу на децембар прошле године поскупело за 1,6 одсто а односу на јул ове године је појефтинило за 1,2 одсто.

На листи намирница чије цене су праћене налазе се и пастеризовано млеко и јогурт, пшенично брашно тип 500, бели хлеб, пилећи батак и карабатак, јунеће и свињско месо са костима, уље и шећер, а када се упореде њихове цене у августу ове и августу прошле године види се да су појефтинили само пшенично брашно и то за 0,5 одсто и уље за 10,9 одсто.

Све остале намирнице су поскупеле и то пастеризовано млеко за 29,4 одсто, јогурт за 29,5 одсто, бели хлеб за 7,9 одсто, пилећи батак и карабатак за 5,9 одсто, јунеће месо са костима за 1,2 одсто, свињско месо са костима за 10,3 одсто, а шећер за 21,2 одсто.

Међутим, ситуација је знатно другачија када се упореде цене за август и јул ове године, јер су у августу у односу на јул поскупели само бели хлеб за 0,3 одсто, јунеће месо са костима за 0,8 одсто и свињско месо са костима за 0,9 одсто, док је код свих других намирница забележено појефтињење.

Пастеризовано млеко је појефтинило за 0,9 одсто, стерилизовано за 1,2 одсто, јогурт за 0,5 одсто, брашно за 0,1 одсто, пилећи батак и карабатак за 0,4 одсто, уље за 5,2 одсто и шећер за 0,1 одсто.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести