У Војводини 3.950 богаташа

Порезници су средили податке о пристиглим пријава  везаним за порез на доходак грађана. Ове године приходе изнад троструке  просечне српске плате пријавило је 21.448  људи у Србији.
Novci1-NST
Фото: Dnevnik.rs

Број пореских обвезника који ставарно могу да се похвале зарадама расте. Односно ове године их је за 1.561 више него лане. Највећи пријављени приход за прошлу годину је 220 милиона динара. Најбогатији житељ Србије месечно је зарађивао 18,3 милиона динара или 150.000 евра. Пријављени приходи за првих сто подносилаца пријава крећу се од 40 милиона до 220 милиона динара. У Војводини пријаве је попунило 3.950 обвезника.

Обвезници овог пореза су сви који су зарадили више од троструке просечне плате у Србији за претходну годину а ове године та лествица је била 2 .285.064 динара или више од 18.500 евра. Односно ту су они који су месечно приходовали 190.442 динара. Већ неколико година обвезници могу да бирају да ли ће поднети пријаву електронски или у папирном облику. Сваке године је све више оних који се одлучују да попуне” Е “обрасце а ове године то је било 38 одсто.

Највише богаташа живи на територији Београда где је пристигла 15.111 пријав. Следи регионални центра и Новом Саду 3.950  или за 348 пријава више него прошле године. Следећи по броју пријава је Крагујевац 1.312 и Ниш, где је пристигло 912 пријава. У  Регионални центра у Новом Саду који покрива целу Војводину  највише је пријава стигло баш у највећем  граду 1.850. Затим по броју пријављених богаташа следе Панечво 266 па Суботица 255, Зрењанин где је пријаве попунило 217. Најмање  је оних који су успели да постану обвезници овог пореза у Вршцу-136.


Странци се изједначили с домаћима

Порез на доходак грађана поред наших држављана плаћају и странци. Наши су дужни да ту пријаве све што су приходовали у Србији али и у страним земљама. Страни држављани пак плаћају порез само на оно што су зарадили у Србији, односно само то уносе у пореску пријаву. Странцима на раду у Србији не иде лоше а међу сто најдебљих пријава  пола су баш они. Највише их је са адресом на Новом Београду.


Од општина у целој Србији предњачи Нови Београд одакле је порезницима стигло 4.194 пријава .То је више него у целој Војводини.

До пре неколико година из Пореске управе Србије су  обајвљивали поред података за градове и општине и колико је који обвезник пријавио. Уз  највећу суму били су град  плус занимање. Када су први по годишњој заради били из Београда  остали би анонимни. Али када је био из мањих градова сви су могли прстом да упере на њихи. Закон о пореском поступку и пореској администрацији је мењан па најбогатији остају у дубокој анонимности не обајвљују се више имена градова и занимања. Тако нећемо сазнати је ли у питању “он” или “она” јер од пристиглих пријава 68,38 одсто чине мушкарци, а остало су припаднице лепшег пола. Занимања у којима се добро зарађује нису се мењала најплаћенији су менаyери, инжењери, доктор, економисти правници.

Грађани који једва састваљају крај с крајем запитаће се где се зарађују тако енормне плате.У суму која се опрезује ниус само плате већ и приходи од издавња у закуп станова или непокретности, спортских активности и слично.

Д. Вујошевић

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести