ВЕЛИКИ УДАР НА ЏЕП ПЕНЗИОНЕРА Очекује се повећање доприноса на осигурање, али постоји начин да се ипак не плати

Доприноси за здравствено осигурање у Немачкој постају још скупљи.
1
Фото: ilustracija/pixabay

Како наводе немачки медији, многа су друштва за здравствено осигурање повећала своје додатне доприносе.

200 евра и више

Након што се показало да су трошкови милиона радника за здравствено осигурање порасли, немачки пензионери ће од овог месеца, такође, морати да се припреме на веће доприносе за здравствено осигурање.

Пензионери ће сада морати да плате и преко 200 евра више. Међутим, можда постоји начин да се то избегне.

Радници су почетком ове године приметили да су им поскупели доприноси за здравствено осигурање. Многа здравствена осигурања о томе уопште нису обавестили своје клијенте, него су то радници сазнали тек када су добили платне листе.

Доприноси за здравствено осигурање расту

Свако ко има пензију мало изнад државног просека мора да очекује доплату од 214 евра годишње. Чак и уз стандардну пензију од 1.620,90 евра, неке здравствене осигуравајуће куће сада траже 67 евра више.

Најважније је добити увид у то имате ли одговарајуће здравствено осигурање. У АОК Нордосту, рецимо, додатни допринос износи 2,7 одсто. Високе додатне доприносе за здравствено осигурање траже и Бармер с 2,19 одсто, као и АОК Порајње/Хамбург с 2,2 одсто.

Највеће повећање додатног доприноса догодило се у BKK Гроз-Бецкерт. Порастао је за пуних 0,7 постотних бодова, иако је додатни допринос овде пре био 0,0 одсто.

Немачки медији наводе како постоје и нека друштва за здравствено осигурање која су смањила своје накнаде. То укључује BKK Faber-Castell & Партнер и Ауди BKK, чији допринос сада износи само 1,0 одсто.

Ако желите, свакако можете да промените своје осигурање. На интернету постоје портали за поређење на којима можете да пронађете најбоље понуде осигуравајућих друштава.

Курир.рс

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести