ВИШЕ ОД МИЛИОН ДОМАЋИНСТАВА смањило потрошњу струје, ЕВО КАКО И ВИ ДА УШТЕДИТЕ

У протеклих годину дана, сваког месеца више од милион домаћинстава у Србији смањило је потрошњу електричне енергије у односу на исти месец претходне године, што показује да грађани воде рачуна о потрошњи, изјавила је данашњој „Политици” министар рударства и енергетике Дубравка Ђедовић.
električar, strujomeri Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Она је рекла да домаћинства, како би смањила рачун за струју, треба да обрате пажњу на потрошњу у вишој и нижој тарифи, јер је нижа, ноћна тарифа, четири пута јефтинија него дневна.

За грађане који су социјално угрожени препорука и апел је да у граду или општини где живе поднесу захтев за стицање статуса енергетски угроженог купца и на тај начин остваре месечно умањење рачуна за струју и гас и до 50 одсто, навела је Дубравка Ђедовић.

Према њеним речима, новац у буџету је обезебеђен тако да 190.000 домаћинстава може да оствари право на бесплатне киловате струје или попуст за испоручену топлотну енергију.

„Важно је само да поднесу захтев у својој локалној самоуправи, а пријављивање је могуће током целе године”, изјавила је Дубравка Ђедовић.

Она је рекла да корисници социјалне помоћи, дечјег додатка, увећаног додатка за помоћ и негу другог лица не морају поново да достављају потврде о приходима, већ је потребно само да предају захтев на којем бирају за какав енергент желе да остваре попуст.

Ђедовић је изјавила да и сеоска домаћинства могу да остваре то право, без обзира на број стамбених јединица, јер се гледају, пре свега, приходи, а олакшицама су обухваћени и грађани критичног здравственог стања, којима би искључење струје угрозило живот.

Уколико је достављена документација комплетна, грађани ће у року од месец дана добити решење и остварити решење и остварити право на умањење рачуна, навела је Дубравка Ђедовић.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести