Време зимнице ШПАЈЗ НАПУНИТИ ДОМАЋИМ СПЕЦИЈАЛИТЕТИМА, а не куповним

Време је када домаћице почињу да размишају о зимници и пред вечитом су дилемом шта је јефтиније - уложити труд и скувати парадајз и ајвар, ставити паприку и краставце у тегле или на акцијама по великим маркетима све покуповати и током зиме користити.
с
Фото: В.Фифа

Ове године за зимицу требаће више пара, без обзира на то да ли ће се припремати у соптвеној режији или куповати на акцијама у великим трговинским ланцима.

Ако се узму у обзир само цене поврћа на пијацама и у радњама, јефиније ће проћи домаћице које буду саме припремале зимицу, чак и онда када се томе додају трошкови за сирће, бибер у зрну, со, шећер, ловоров лист, уље и бели лук за ајвар.

Једино што труд и време редуше нема цену па ће зато свака да одлучи спрам дебљине новчаника где ће обезбедити зимницу. Понуда парадајза, паприке и краставаца бар у Новом Саду није велика па би, уколико се размишља о зимници, требало што пре кренути у снабдевање

На Кванташкој пијаци у Новом Саду поврћа нема у изобиљу, а продавци кажу да је то због тога што је род страдао током невремена од пре две, три седмице.

80–130 динара килограм парадајза, 180 динара литар сока од парадајза у радњама

Пошто се цене формирају спрам тражње, то је довољан разлог зашто не би требало чекати септембар, јер поврће које невреме није уништило може да буде и скупље.

Килограм парадајза на Кванташу навелико кошта, у зависности од квалитета, од 80 до 130 динара. Паприке су 150 динара, краставаца корнишона нема, а краставци мало крупнији, који се могу такође остављати у тегле, коштају килограм 100 и 150 динара.

150 динара килограм паприке бабуре, од 420 до 460 динара барена бабура у трговинама

Истовремено литар парадајза у радњама је, бар сада, око 180 динара, мада га има и по вишим ценама, али нема јефтинијега. Зато ће домаћице које буду куповале у трговинама уштедети и новац и време, јер од два килограма парадајза добије се литар скуваног. Уколико су при новцу, требало би да пожуре и купе, јер током зиме пастеризовани парадајз може да буде и скупљи. Обавезно само приликом куповине треба да погледају датум производње и када истиче рок употребе.

Ако је разлика у цени мала између најјефтинијег индустријског парадајза и оног из домаће радиности, у остављању паприке - бабуре је знатнија, јер ће у кућном буyету бити уштеде ако се паприке буду остављале уз шпорет. Тегла барене паприке запремине 670 грама стаје у маркетима од 420 до 460 динара, а печене око 565 динара.


Сирће и бели лук у праху

Домаћице које буду остављале зимницу требало би да обрате пажњу на цену сирћета, јер овај зачин има велики распон у коштању. Литар се може купити и за непуних стотину динара - 99 динара, али се може наћи и за више пара, чак 170 динара.Најскупљи бели лук у праху у маркетима је око 310 динара, док је на кванташу 300 динара килограм у главицама. Лоров лист стаје од 70 до 95 динара. Бибер у зрну 50 грама је око 270 динара, а литар уља на акцијама кошта од 140 до 170 динара.


Црвена паприка „шиља” која се пече на Кванташкој пијаци кошта 200 и 230 динара килограм, а на Кванташу се продаје на свега два, три места, па ће се и ту уштедети ако се паприке буду пекле у двориштима по кућама и викендицама.

Прошле године у ово време понуда је била знатно већа, али је ове сезоне на многим њивама страдала од невремена. Повртарима у Руском Крстуру, који су деценијама познати по производњи паприке слоново уво, бабуре и парадајз паприке, олуја је уништила целокупан овогодишњи род, а сваке године на пољима око Руског Крстура било је под паприком бар 350 хектара.

Пола килограма домаћег специјалитета - ајвара кошта у маркетима око 600 динара али га има и за непуних 1.000 динара. Посебно је скуп онај из домаће радиности и познатих индустријских произвођача.

Од десет килограма паприка (2.000 до 2.300 динара) добије се само пет килограма ајвара. Припрема ајавара је захтеван и дуготрајан посао за који свака домаћица има свој рецепет и зна шта укућани воле да једу, па ће то бити пресудно у одабиру ове зимнице.  

З. Делић

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести