Вуковић: Минималац да буде колико и минимална потрошачка корпа

БЕОГРАД: Планирано је да преговори социјалних партнера о минималној цени рада за следећу годину почну 15. августа, а у Савезу самосталних синдиката Србије (СССС) сматрају да би минималац коначно требало да достигне минималну потрошачку корпу.
dinar, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Потпредседник ове синдикалне централе Душко Вуковић, за Танјуг каже да синдикати то траже уназад неколико година и да су сада, с обзиром на раст цена, сазрели услови да се то и уради.

Примећује да, ако се обећање опет буде пролонгирало, никада се неће ни испунити.

"Минимална потрошачка корпа је према званичним подацима у априлу већ премашила 43.000 динара, а рачуница нашег синдиката говори да је у јулу трочланој породици било неопходно бар 53.000 динара за основне потребе", навео је Вуковић.

Напоменуо је да је и у тој рачуници реч о минималним количинама хране и других потреба за трочлану породицу.

Саговорник Танјуга истиче да је због сталног раста цена веома тешко сада преговарати о платама које ће радници примати током следеће године.

Зато је Савез самосталних синдиката, како би се превазишао тај проблем, предлагао да се у инфлаторним временима, каква су садашња, минималац утврђује два пута годишње, али да та иницијатива није прихваћена.

"Сматрали смо да већ у овом периоду треба да ревидирамо минималну зараду по сату за ову годину а онда да крајем године преговарамо о минималцу за следећу годину, јер се са 1.600 динара по дану, колико се добија за осам сати рада, не могу надоместити потребе трочлане породице", казао је Вуковић.

Према његовим речима, синдикати ће сачекати предлог Владе Србије и Уније послодаваца, а оно што се сада може рећи јесте да радници који примају минималну зараду добијају 201,2 динара нето по сату, а ако се минималац повећа између 12 и 14 одсто, колико је најавио председник Републике, могу да очекују да ће 2023. године примати 225 до 229 динара по сату.

"Мислимо да то није довољно имајући у виду инфлацију и пораст трошкова живота, а пре свега хране" , оценио је Вуковић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести