За 100 евра до сада се пријавило 3,5 милиона људи

БЕОГРАД:Министар финансија Синиша Мали данас је рекао да је до сада исплаћено 100 евра једнокатне помоћи за око 950.000 пензионера који имају рачуне у Банци Поштанска штедионица, да је петак 15. маја исплаћено 100.000 пензионера, а да ће до среде тај новац бити уплаћен свим пензионерима.
evri, pixabay
Фото: pixabay.com

У четвртак креће исплата 100 евра за примаоце новчане социјалне помоћи, а од 25. маја почињемо са сукцесивном уплатом, из дана у дан, свима који су се пријавили до сада, рекао је Мали за ТВ Прва.

Према његовим речима, пријава траје до 5. јуна, и сви који су се пријавили добиће новац од државе.

Мали је рекао да се онлајн и путем кол-центра пријавило преко 3,5 милиона грађана Србије за помоћ од 100 евра, што је уз пензионере и кориснике новчане социјалне помоћи укупно 5,5 милиона грађана, саопштило је М инистарство финансија.

Мали је рекао да је то мера која ће помоћи да се прошири оптимизам, који је веома важан у економији, као и да нас тек сада чека борба, али и додатна улагања државе.

„Показали смо колико су се реформе исплатиле. Када имате здраве јавне финансије, чврсту финансијску подлогу, онда то можете да изведете. Ова конкретна помоћ свакоме значи, неко ће платити рачуне, неко ће потрошити на нешто друго, а неко дати својим унуцима“, оценио је Мали.

Говорећи о мерама подршке привреди, он је подсетио и да је претпрошле недеље уплаћена минимална зарада за запослене, као и да ће она бити уплаћена и у јуну и у јулу.

Мере су обухватиле и кредите за који гарантује држава, од две милијарде евра преко пословних банака, али и 200 милиона евра преко Фонда за развој који је до сада пласирао већ 2,3 милијарде динара, више од 300 партија је одобрено.

Министар је подсетио и да држава исплаћује 50 одсто минималца великим предузећима, за која очекује да ће уз отварање граница брзо покренути своју производњу и извоз.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести