За килограм пилетине скоро 300 динара

НОВИ САД: Пилеће меса је поскупело, па потрошачи однедавно купују килограм пилетине за близу 300 динара, што је за око стотину динара више него пре недељу дана.
piletina bataci
Фото: pixabay.com

У радњама готово да нема више пилетине за 199 динара, поготово не за 150 динара, колико је килограм коштао донедавно.

- Пилетина јесте поскупела, али за колико је килограм скупљи тешко је рећи јер у трговинама влада шаренило цена и још увек се у радњама може наћи по цени од око 230 динара – казао је за “Дневник” председник Пословног удружења  живинара Србије Раде Шкорић. – Оно што је значајно јесте да је цена пилетине кренула на горе и што се, како се надају фармери, почела приближавати произвођачкој цени.

Он истиче да се цена живе мере пилића формира тренутно, на дневном нивоу, у зависности од понуде и тражње и да сада износи 160 динара, али да би реално било да килограм утовљених пилића кошта 320 динара.

- Пилетина је кренула да се приближава цени производње, што је добро, како би се зауставило пропадање фармера који су остали у послу. Наиме, због јефтиног меса, многи су одустали од узгоја. Килограм живе ваге пилетине, било је периода, коштао је свега стотину динара, па и испод тога и узгој је био губитак – истакао је  Шкорић

Један од већих фармера из Житишта Драган Јешић каже да сада коначно узгајивачи могу да буду задовољни јер не праве губитке, већ су на позитивној нули. При томе, он указује да мисли на узгајиваче који у турнусу држе неколико десетина хиљада пилића, пошто су из посла изашли мали и средњи узгајивачи, који су турнусу имали до 6.000 комада живине.

- Кукуруз и соја су знатно поскупели и дуже време држе цену, због чега је сточна храна више пута ишла навише – истакао је Јешић. - С  друге стране, велике врућине нису годиле ни пилићима ни фармерима. Без обзира на то колико су фарме савремено подигнуте, турнус је овог лета био продужен јер је живина заостајала у тежини због топлоте, а било је и угинућа. Све је то утицало на то да пилеће месо поскупи.


Узгој довољан за домаће потребе

У нашој земљи товом пилића бави се око 2.000 фамера, а како каже председник Пословног удружења живинара Србије Раде Шкорић, нема прецизних података колико има кланица.

По његовим речима, у Србији се утови довољно пилића за домаће потребе.

- То је годишње од 65 до 70 милиона пилића, од којих се добије 110.000 тона меса - каже Шкорић. - То је довољно за домаће тржиште, а нешто пилетине и продамо у Црну Гору, Северну Македонију и Босну и Херцеговину. На наше тржиште спорадично се увозе замрзнути делови пилетине за потребе прехрамбене индустрије.


Они који крену пут радње да купе пилетину, за килограм целог пилета платиће 289 динара. То је, углавном, цена у продавницама у којима се продаје само пилетина и које држе фармери који имају заокружен циклус производње. Килограм пилећих леђа сада кошта 99 динара, килограм крила је 249 динара, батаци с костима 319 динара, а без костију 419 динара. Килограм белог меса с костима кошта 379 динара.

Пилетина може да буде и скупља и то у распону од десет до 30 динара, у зависности где се купује. На Футошкој пијаци у Новом Саду килограм целог пилета кошта 320 динара.

З. Делић

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести