Нови систем контроле спречиће злоупотребе у катастрима

БЕОГРАД: Републички геодетски завод (РГЗ) покренуо је нови систем, софтвер који омогућава да се прати свака промена на предмету који се налази у процедури у катастру, а у случају да неко измени податке, о томе ће остати "писани траг".
urbanizam planovi pixabay
Фото: pixabay.com

На овај начин, саопштио је РГЗ, уводи се контрола рада државних службеника и функционера како би се спречиле евентуалне "корекције" предмета који се налазе у процедури.

"Како би се избегле ситуације које би могле довести у сумњу непристрасност и законитост поступања запослених у катастру, односно спречиле евентуалне индиције о постојању корупције и злоупотребе службених овлашћења, са лицима запосленим у државним органима и организацијама јединица локалне самоуправе, јавним предузећима, као и јавним бележницима и јавним извршитељима, комуникација се обавља искључиво писаним путем, како би о свакој предузетој радњи постојао писани доказ", изјавио је директор Републичког геодетског завода Борко Драшковић.

Из РГЗ-а подсећају да грађани не морају више да чекају у редовима у катастрима откако је успостављен еШалтер који од 1. јула ове године користе канцеларије јавног бележника. 

Наводе и да су путем апликације "Промет непокретности" нотари надлежним службама у катастру доставили 85.001 исправу, од којих је обустављено 4.935, односно 5,81 одсто.

EUR/RSD 117.1792
Најновије вести