Обустављање активирања хипотека није у надлежности НБС

Народна банка Србије саопштила је данас да је одговорна за стабилност финансијског система и заштиту корисника финансијских услуга, али да није надлежна за питање активирања хипотека

нити може да утиче на то када ће и да ли ће она да буде обустављена.

Удружење банкарских клијената Ефектива објавило је данас да је затражило од НБС да донесе хитне мере којима би се спречило активирање хипотека код кредита у швајцарским францима.

"Поводом последњих саопштења у јавности којима се од НБС захтева доношење хитних мера код кредита у швајцарским францима, подсећамо да је НБС још у фебруару 2015. године, у границама својих надлежности, донела Одлуку о мерама за очување стабилности финансијског система у вези са кредитима индексираним у страној валути", наводе из центалне банке Србије.

Додају да је НБС тиме у кратком року, након тада неочекиване одлуке Централне банке Швајцарске да укине доњу границу девизног курса од 1,20 франака на један евро, усвојила решења којима се помаже грађанима да превазиђу тешкоће у отплати кредита у швајцарским францима.

НБС подсећа да је у фебруару 2015. прописала четири модела анексирања уговора о кредиту, а уважавајући принципе правне сигурности, тржишног пословања и одговорности свих тржишних учесника за преузете обавезе.

Одлука је, како наводе, донета ради очувања и јачања стабилности финансијског система Србије, адекватнијег управљања ризицима банака, као и ради боље заштите корисника финансијских услуга, који су примарно били погођени негативним последицама актуелних кретања на међународним девизним тржиштима.

Том Одлуком је регулисано и поступање банака у вези са једностраним повећањем неодредивих елемената променљиве каматне стопе - без обзира на страну валуту у којој је кредит индексиран - и то на начин да се укупан износ новчаних средстава који су банке наплатиле по овом основу урачуна у превремену отплату кредита.

Само по том основу су банке вратиле корисницима кредита око 5,13 милијарди динара, истичу из НБС.

Подсећају такође да је НБС у мају 2013. дала и препоруку банкама чији је циљ био да се корисницима кредита у "швајцарцима" у наредне три године омогући отплата нижих рата кредита, и то тако да се разлика између сваке стварне и умањене рате одлаже на период од три године и на тако одложено потраживање се не обрачунава камата, .

"Истичемо и да су надлежности и одговорности НБС прецизно дефинисане. Народна банка Србије одговорна је за стабилност финансијског система и заштиту корисника финансијских услуга, а када је у питању одлука о активирању хипотеке, није и не може да утиче када ће и да ли ће она да буде обустављена".

На опрезност у поступању, како се додаје, свакако наводе и чињенице да су у земљама у окружењу чија се "готова" решења некритички нуде, покренути поступци оцене уставности тих решења или међународни судски спорови којима је држава тужена са потенцијално несагледивим последицама по фискални систем тих држава.

"Зато се, када се предлажу решења за овакве проблеме, мора имати у виду да су свака земља и околности у њој различите, да се решења не могу преписивати и да се увек поставља питање ко ће сносити трошкове појединих решења, а последице погрешних одлука могу сносити сви грађани Републике Србије", закључује се у саопштењу НБС.

(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести