Од 25. октобра бесцарински извоз ракије у Русију

БЕОГРАД: Од 25. октобра Србија ће имати бесцарински извоз ракије у Русију, најавио је министар пољопривреде, шумарста и водопривреде Бранислав Недимовић.
rakija
Фото: pixabay.com

Министар је за телевизију "Хепи" рекао да су јабуке доминантан производ који се извози на руско тржиште али и да је наша земља отворила алтернативна тржишта, попут Индије.

"Што се тиче руске робе, има пилећег меса које се увози, има доста полупроизвода који се увозе... Јабуке су доминантан производ који се извози на руско тржиште. Од 25. октобра Србија ће има бесцарински извоз на ракије. Временске прилике могу често да направе куршлус, зато ми тражимо алтернативно тржиште, отворили смо тржиште Индије" рекао је Недимовић.

Како каже, производи са Косова због сертификације не могу да прођу административну лињу, тако да су они врло често суочени са баријерама, али се добро продају воће и поврће на пијацама у Приштини.

"Чујем да јако добро продају воће и поврће на пијацама у Приштини. Србији највише одговара отворено тржиште, имате увек проблем да немате где да пласирате робу", казао је Недимовић.

Обилазећи села у Србији примећује да се све више узгаја дуња, као и да је приметна велика количина товног говедарста у општинама надомак Румуније.

Министар додаје да Србија издваја 7.000 динара за субвенције по овци, док ЕУ, каже, даје много мање.

Он је изнео запажање са терена и рекао да држава треба да помогне узгој телади, јер су увезена телад, каже, често болесна.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести