ОПОРАВАК ПРИВРЕДЕ У КИКИНДИ Поново раде „Зопас”, „Тиса аутомотив”…

У Кикинди, где су после проглашења ванредног стања прво уведене најригорозније мере услед епидемије, највеће фирме су убрзо затвориле своје погоне, али месец касније погони најзначајнијих овдашњих привредника су покренути, док су неки и до сада радили смањеним капацитетом.
1
Фото: Dnevnik.rs

Пре недељу дана по нешто измењеном режиму производња је поново покренута у погонима фабрика италијанских компанија „Зопас” и „Калцедонија”, а у уторак је поново почело да се ради и у погону сенћанског предузећа „Тиса аутомотив”, која тренутно упошљава највише радника у највећем граду на северу Баната и региону Потисја, јер има погоне у Сенти и Бечеју.

Синдикати су задовољни досадашњим односном послодаваца према запосленима јер истичу да су се сва руководства потрудила да се створе оптимални услови за наставак рада, након застоја који је трајао неко време. Поновни рад погона омогућен је јер су оштре мере на сузбијању ширења коронавируса у граду дале позитивне резултате.

Председник Већа Савеза самосталних синдиката Србије за Кикинду, Нови Кнежевац, Чоку и Нову Црњу Илија Дрљић оцењује позитивним да се привредни живот полако опоравља.

– Осећамо да нам је терет пао с леђа и да сада људи могу да се радују нормалном животу – каже Дрљић.


Ускоро и остали

Охрабрујуће вести стижу и из других кикиндских компанија.

Тако из „Цимоса” најављују да ће након две недеље прекида, ускоро поново почети поново да раде.


Он додаје да до Синдиката до сада нису стизале притужбе о исплатама зарада у овдашњим предузећима, а такође и да није било отпуштања.

– Немамо потпуне информације о приватном сектору, када су у питању мала и микро предузећа, али кад су у питању велика, није било отпуштања, док су у јавном сектору сви остали да раде – додаје Дрљић.

Синдикатима су до сада стизале спорадичне притужбе на услове рада у фирмама. Дрљић истиче да се оне пре свега односе на одређену дозу страха код људи.

– Мислим да нема разлога за страх – каже Дрљић. – Најважније је да људи буду самодисциплиновани. То значи да они који имају неки проблем код куће или с пријатељима, то пријаве послодавцима, у смислу да ли је неко заражен у њиховом ближем или даљем окружењу, и онда неће бити проблема, нити постоје разлози за страх у било којем смислу.

М. Митровић

 

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести