Осигурање усева од поплава готово никога не интересује

Катастрофалне мајске поплаве прошле године појачале су интерес грађана за осигурање од те временске непогоде, али за сада нема значајнијег повећања броја уговорених полиса.

У „Ђенерали осигурању” кажу да се бележи повећан број упита за осигурање од тог ризика, али да генерално на тржишту није дошло до значајног повећања броја уговорених полиса које га покривају.

Учешће полиса с уговореним допунским ризиком од поплаве, бујице и високе воде у портфолију те компаније је на нивоу једноцифреног процента.

У „Ђенерали осигурању” објашњавају да имовинска осигурања подразумевају могућност уговарања тог ризика као допунског покрића на захтев клијента.

– Када је осигурање усева и плодова у питању, осигурање од тог ризика немамо у понуди, а разлог је пре свега непостојање интересовања за то у претходним годинама те је тај производ деактивиран – објаснили су у „Ђенерали осигурању”.

Они додају да у овом тренутку не планирају да осигурање усева и плодова поново уврсте у понуду јер за тај производ нема значајнијег повећања интереса ни после прошлогодишњих поплава. Када је осигурање животиња у питању, ризик од поплаве јесте покривен стандардним покрићем, али као и код осигурања усева и плодова, у „Ђенерали осигурању” нису приметили да је појачано интересовање за тај вид покрића након прошлогодишњих поплава.

У „Акса осигурању” такође наводе да је порастао број упита за осигурање од поплава од маја прошле године.

Процентуално то не можемо јасно приказати, али свакодневно бележимо повећано интересовање, што кроз рад наше продаје на терену, што кроз позивање контакт-центра, истакли су у тој компанији, додајући да је такав развој догађаја очекиван имајући у виду размере катастрофе која је задесила нашу земљу прошле године.

Када је реч о учешћу те врсте осигурања, у „Акса осигурању” прецизирају да, с обзиром на то да један клијент може имати више полиса осигурања, од укупног броја полиса издатих у тој компанији, нешто више од четири одсто укључује ризик од поплаве, и то кроз осигурање имовине и осигурање аутомобила преко каско осигурања.

У том сегменту веома важну улогу игра каско осигурање и није тајна да је на читавом тржишту највише одштетних захтева после мајских поплава везано управо за то осигурање, које у својој основи има ризик од поплаве, додају у „Акса осигурању”.

Е. Дн.

 

Шта је шта

Осигуравајуће куће подсећају на то да се поплавом сматра стихијско неочекивано плављење терена од сталних вода (река, језера, мора) услед тога што су се излиле из корита или провалиле одбрамбени насип или брану.

Поплавом се сматра и неочекивано плављење терена услед наглог образовања велике количине водене масе која настаје као последица провале облака. Бујицом се сматра стихијско неочекивано плављење терена воденом масом која се образује на низбрдним теренима услед јаких атмосферских падавина и слива улицама и путевима. Високим водама се сматра изузетна појава неоуобичајеног пораста водостаја, подземна вода као последица високе воде.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести