Осигурано само 12 одсто површина у пољопривреди

КРАГУЈЕВАЦ: У Србији је регистровано више од 630.000 пољопривредних газдинстава, а осигурава се око 12 одсто коришћене пољопривредне површине, речено је данас на радионици компаније "Дунав осигурање" о значају осигурања пољопривредне производње.
oranice, dnevnik
Фото: Dnevnik, ilustracija

Радионица је одржана на Сајму пољопривреде у Крагујевцу, где је компанија представила и своје услуге осигурања.

Директор Главне филијале "Дунав осигурања" у Крагујевцу Милош Милосављевић на радионици је казао да су разлози недовољног нивоа осигурања пољопривредне производње мала информисаност, немогућност пољопривредника да процене предност осигурања усева и плодова, као и цена.

"Због тога је Дунав у сарадњи са Удружењем новинара "Агропреш" пре осам година кренула у реализацију едукативних радионица о значају осигурања пољопривредне производње у Србији", рекао је Милосављевић.

Истиче и да значај тог пројекта не би био видљив без субвенција Министарства пољопривреде, односно учешћима у премији осигурања од 40 одсто за регистрована домаћинства и 70 одсто за регистрована газдинства на подручју Шумадијског округа.

"Сви напори које чинимо да повећамо осигуране површине под пољопривредним културама и стоком дају ефекте. Компанија "Дунав" у 2018. години у сегменту осигурања усева бележи тржишно учешће од 37 одсто, док је учешће на тржишту осигурања животиња 27 одсто", рекао је Милосављевић.

Додао је да је висина премије на нивоу компаније у првих шест месеци ове године достигла износ виши од 1,1 милијарде динара.

"Само Главна филијала "Дунава" у Крагујевцу у овој години бележи тренд раста премије осигурања више од 60 одсто у поређењу са 2018. годином", истакао је Милосављевић.

Заменица председника општине Кнић Јелена Обрадовић каже да та општина и компанија "Дунав" сарађују на пољу осигурања запослених, деце у школама, али да је циљ да у наредном периоду побољшају програм осигурања у пољопривреди.

Наводи да је Кнић пољопривредна општина где се већинско становништво бави пољопривредом, али и општина која је на мети елементарних непогода, наводећи да је у јуну 1.200 хектара плодне земље било под водом.

"Битно нам је да програме осигурања пољопривредних производа спроведемо код нас", рекла је Обрадовић и додала да и општина улаже у превенцију штета, као и да је четвртина општинског буџета намењена пољопривреди.

Заменик председника општине Рача Миладин Милић каже да је та општина у претходне две године препознала могућност опстанка младих на селу кроз мере субвенционисања пољопривреде.

Истиче да је општина уз помоћ надлезног Министарства уложила 45 милиона динара у развој пчеларства и воћарства, али уз услов пољопривредницима да засади воћа буду адекватно уређени и осигурани у прве три године, како би подстакли озбиљну производњу.

"Осигурање је једини начин да заштите своје производе и на томе ћемо радити и у наредном периоду" рекао је Милић.

Пољопривредник Александар Глишић из села Шуме код Тополе каже да је ове године први пут осигурао своје имање код компаније "Дунав" и да му се то осигурање исплатило, с обзиром да је недавно претрпео штету.

"Компанија је урадила добру процену и благовремено исплатила штету. Препоручио бих свима да користе услуге осигурања, јер је то велико олакшање када се деси несрећа", рекао је Глишић.

Млади пољопривредник из Кнића Марко Брковић слушао је предавање о осигурању и заинтересовала га је понуда компаније о осигурању животиња, јер се, како каже, његова породица бави производњом јаја.

"То осигурање би много значило мојој породици и осигурало наш бизнис", рекао је Брковић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести