Остало да се приватизује још 90 предузећа

БЕОГРАД: Од 556 предузећа, колико је пре четири године било на списку за приватизацију, остало је још 90, а помоћник министра привреде Драган Угрчић очекује да ће се тај број додатно смањити до краја године и напомиње да се иде као окончању поступка приватизације у Србији. 
aukcija privatizacija
Фото: Dnevnik (arhiva)

Наиме, како је објавио РТС, у Министарству привреде раде анализе за приватизацију преосталих 90 предузећа и нека решења очекују до краја године. РТС наводи да ће за још два стратешка предузећа, МСК и "Петрохемију", тендери бити расписани у првом тромесечју идуће године и да је план да се процес приватизације заврши до краја 2020. године како би и та предузећа ушла у развојну фазу, а што је у складу и са договором Владе и ММФ-а.

"Ја се надам да ће тај темпо сада да се убрза и да ћемо већ у следећу годину ући са 80-ак предузећа и тај ће број предузећа да пада на 50, на 40, тако да можемо да кажемо да идемо ка окончању суштинског поступка приватизације у Републици Србији", рекао је Угрчић. 

У Министарству привреде су оптимисти да ће се решити и статуси преосталих мањих предузећа.

"То што у овом тренутку не постоји интересовање потенцијалних инвеститора за неко од предузећа, не значи да неће постојати за годину или две. Оно што је јако важно јесте да та предузећа не коштају пореске обвезнике Србије и нису на терету буџета. Чекамо праве инвеститоре, не желимо на силу да гурамо та предузећа у стечај, зашто бисмо ако раде и измирују своје обавезе", рекао је Угрчић.

Професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић сматра да "Петрохемији" треба, као и "Железари", неко ко је снажнији и јачи и ко може њоме да управља, ко може технолошки и еколошки да је доведе у ред. 

РТС наводи и да је Влада Србије задовољна окончаним поступцима, посебно тиме што су гиганти "Железара", РТБ, ПКБ и "Галеника" нашли власнике светског ранга.

Међутим, додаје да се трага за одрживим решењима и за фабрике петрохемијског комплекса. 

Оцењује и да је Закон о приватизацији из 2014. дао резултате, а да је најзначајније то што су некада највећи губиташи, успешно приватизовани. 

Како истиче, само у "Железари" и РТБ-у је доласком кинеских власника сачувано више од десет хиљада радних места. 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести