Отворени 7. Међународни дани енергетике и инвестиција

Седми међународни дани енергетике и инвестиција, који представљају највећи форум за иностране и домаће пројекте, једини те врсте у Војводини, отворени су данас на Новосадском сајму.
Energetika, pokrajinska vlada
Фото: Покрајинска влада

Фокус манифестације стављен је на актуелне теме из области енергетске ефикасности, обновљивих извора енергије, грађевинарства и животне средине.

Обзиром да је град партнер Нови Сад, на градском штанду тим поводом је одржана конференција за новинаре на којој су говорили др Маријана Дукић Мијатовић саветница градоначелника за имплементацију стратешких пројеката, Милорад Радојевић члан Градског већа за привреду и др Александар Ашоња директор Агенције за енергетику Града Новог Сада.

„Много тога учињено је да се у Новом Саду створи добар пословни амбијнет за долазак инвеститора“, рекла је др Дукић Мијатовић.

„Прошле године два бренда дошла су у наш град, “Делфи Пикард” и “Лир Коропорејшн”. Те две фирме код нас запошљавају 6.000 суграђана из Јужнобачког округа. Корак даље учинили смо доласком угледне немачке компаније “Континентал” која је отворила развојно-истраживачки центар у нашем граду. Компанија коју је основала у Новом Саду “Континентал Аутомотив доо Нови Сад” запошљава 100 инжењера која се бави развијањем софтвера, а у следеће две године планирано је запошљавање још 400 инжењера.“

Фото: Град Нови Сад

У јуну ове године “Кнор-Бремсе” запослиће првих 100 радника у хали на Римским шанчевима коју су закупили од Града.

„Поносни смо што реализација пројеката из наше Стратегије одрживог развоја иде у добром правцу“, истакла је др Дукић Мијатовић, уз опаску да је Нови Сад видљив за инвеститоре.

„О томе сведоче и досадашњи добри резултати, више хиљада запослених људи, а све то допринело је да се у буyет града слије више новца који је усмерен ка побољшању живота грађана.“

Милорад Радојевић члан Градског већа за привреду истакао је да Нови Сад може да се похвали константним смањењем броја незапослених у претходних пет година.

„И ове године издвојили смо за програме запошљавања рекордан износ од 145 милиона динара“, нагласио је Радојевић.

„Ниједна локална самоуправа у Републици Србији није издвојила толики износ. Зато ћемо и убудуће наставити да радимо на политици запошљавања кроз наше програме.“

Члан Градског већа за привреду додао је да су у току три расписана конкурса која се тичу: стручне праксе, приправничких и јавних радова.

„Уследиће конкурси за самозапошљавање и нова радна места за микро, мала и средња предузећа“, нагласио је Радојевић, додавши да та политика кроз програме запошљавања, у садејству саполитиком привлачења инвестиција, даје најбоље резултате.

С. С.

Грбић: Кључна тема биће енергетска ефикасност

Манифестација у организацији Централно-европског форума за развој ЦЕДЕФ, Новосадског сајма и Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај, омогућава учесницима представљање пројеката и проналажење адекватних финансијских и стручних партнера за њихову реализацију, стимулише већа улагања у сектор енергетике, јача конкурентност локалних средина и подстиче локални развој широм региона.

"Кључна тема овогодишњег форума, биће енергетска ефикасност са својим моделима финасирања, а поред тога бавићемо се значајем ветропракова, имајући пре свега у виду снагу и перспективу ветропаркова Војводине, с обзиром на то да ће преко 90 одсто свих ветропаркова у Србији наћи своју локацију у Војводини", поручио је секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Ненад Грбић.

Фото: Покрајинска влада

Министар рударства и енергетике у Влади Србије Александар Антић, истакао је да је су енергетика и инвестиције нераскидива спрега, која је у овом тренутку у Србији поптпуно усаглашена.

"Имајући у виду све оно кроз шта је наше друштво прошло у протеклих неколико деценија, Србија данас мора крупним кораком да уђе у велики инвестициони циклус који се огледа управо у енергетици", поручио је Антић, подсетивши да је у овом тренутку више од три милијарде евра усмерено ка иневстицијама у енергетици, што предстваља највећи инвестициони циклус у коме се Србија налази у последње четири деценије.

Након обраћања званичника, потписан је Протокол о сарадњи између Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај и Синдиката радника грађевинарства и индустрије грађевинског материјала Војводине и Новог Сада.

Током дводневног скупа на коме ће се представити 40 компанија-излагача, планирано је 25 конференција, радионица и предавања у области енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије.

Фото: Покрајинска влада

Циљ Међународних дана енергетике и инвестиција је да, између осталог, подстакне пословне контакте и сарадњу свих актера у областима којима је скуп посвећен, да омогући упознавање потенцијалних инвеститора с инвестиционим пројектима и тако стимулише све веће инвестирање у енергетски сектор, индустријске паркове и изградњу пречистача отпадних вода, да представи напредне технологије и облике финансирања енергетскиих пројеката.

Свечаном отварању присуствовали су и министар за економске и трговинске послове у амбасади Грчке у Београду, Хараламбос Кунакалис, Ана Бован председница ЦДЕФ-а, покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић, генерални директор ЈП „Србијагас“ Душан Бајатовић и други.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести