Пад долара погурао цене нафте навише

ЛОНДОН: Слабљење америчког долара погурало је данас цене нафте навише, али је забринутост инвеститора због повећења америчких залиха "црног злата" и спиралног скока новооболелих од корона вируса у свету ограничила раст цена овог енергента.
nafta pumpa
Фото: pixabay.com
Северноморска нафта “брент” ојачала је за 35 центи или 0,8 одсто, на 44,64 долара за барел на трговању у Лондону у 8,37 часова по средњоевропском времену, док је америчка WТИ нафта поскупела за 32 цента или 0,8 процената, на 42,22 долара за барел, јавља Ројтерс.
 
Доларски индекс, који мери вредност америчке према корпи главних светских валута, трговао се јутрос близу најнижег нивоа од почетка марта.
 
Слабљење америчке валуте по правилу подстиче куповину робе чија је цена изражена у доларима, јер је она тада јефтинија увозницима из земаља с другим националним валутама.
 
Међутим, америчке залихе сирове нафте и дестилата неочекивано су порасле прошле недеље док је тражња за горивом опала, према јучерашњем саопштењу Управе за енергетске информације, што је ограничило данашњи успон цена “црног злата”.
 
Британска Барклиз банка је данас проценила да ће се цена “брента” у 2020. години просечно кретати око 41 долара по барелу, WТИ нафте око 37 долара.
 
На раст неизвесности на нафтном тржишту утичу погоршани америчко-кинески односи, након што је Вашингтон дао Пекингу 72 сата да затвори свој конзулат у Хјустону, под оптужбама за наводну шпијанужу.
EUR/RSD 117.1527
Најновије вести