Паорима омогућити да купе државне оранице

Скупштина Србије усвојила је Закон о пољопривредном земљишту који омогућава да до трећине укупних државних њива општина да у закуп инвеститорима, како страним,

тако и домаћим, те да, с друге стране, породична газдинства могу од државе, то јест општина, купити до највише 20 хектара. Примена закона је почела, али само делимично јер су инвеститори државне оранице већ почели да узимају у вишегодишњу аренду, а то потврђује и случај општине Кула, која је предузећу „Ал Равафед” у закуп  на 20 година дала 2.281 хектар. Међутим, на питање када ће почети продаја земље паорима одговора надлежних за сада нема. 

Док се чека да се надлежни у министарствима пољопривреде и финансија, као и у општинама, договоре, да подсетимо шта каже Закон.

Пољопривредно земљиште у државној својини пољопривредник може купити ако је држављанин Србије, има регистровано пољопривредно газдинство у активном статусу најмање три године или је носилац породичног пољопривредног газдинства у активном статусу најмање три године, има услове/механизацију/опрему за обављање пољопривредне делатности, ако у својини има највише до 30 хекатара пољопривредног земљишта, има пребивалиште у јединици локалне самоуправе у којој се продаје пољопривредно земљиште у државној својини најмање пет година, ако у последње три године није продао више од три хекатра пољопривредног земљишта у свом власништву, осим у случајевима у којима је утврђен јавни интерес, ако укупна површина коју ће имати у својини након куповине не прелази 40 хекатара. Пољопривредник може купити највише 20 хектара.

Газдинство које није платило закуп већ узетих државних ораница неће моћи купити њиве по том закону.

Укупна површина пољопривредног земљишта у државној својини која може бити предмет продаје не може износити више од 20 одсто од укупне површине пољопривредног земљишта у државној својини која може бити предмет закупа у јединици локалне самоуправе. Влада прописује ближе услове, начин и поступак продаје, као и документацију која се доставља у поступку продаје.

Пољопривредно земљиште у државној својини које је предмет продаје утврђује Министарство пољопривреде на предлог јединице локалне самоуправе. Надлежни орган јединице локалне самоуправе опредељује површине за продају пољопривредног земљишта у државној својини, и то почевши од најмањих катастарских парцела, и објављује јавни позив за прикупљање понуда уз сагласност Министарства. Јавни позив обавезно садржи број катастарске парцеле и почетну тржишну вредност. Јавни позив се објављује на огласној табли јединице локалне самоуправе и месне заједнице, на интернет порталу јединице локалне самоуправе, у дневном листу и службеном гласилу јединице локалне самоуправе.

Тржишну вредност за пољопривредно земљиште у државној својини које је предмет продаје утврђује Министарство финансија – Пореска управа за сваку јединицу локалне самоуправе. Ближе услове, начин и поступак за утврђивање тржишне вредности прописује министар надлежан за послове финансија, уз сагласност министра надлежног за послове пољопривреде. Против одлуке о продаји пољопривредног земљишта у државној својини може се уложити жалба Министарству у року од 15 дана од дана доношења одлуке.

Д. Урошевић

 

Не смеју се продавати 15 година

Купљене државне оранице не смеју се препродати или дати у закуп најмање петнаест година од дана продаје, нити бити предмет хипотеке и других оптерећења, осим у посебним случајевима прописаним Законом. Република има право прече куповине ако купљено земљиште буде предмет продаје. Оранице се могу купити на рате у року који није дужи од десет година од дана закључења купопродајног уговора уз достављање средства обезбеђења.

Пољопривредно земљиште које је предмет уговора о купопродаји може се користити искључиво у пољопривредне сврхе. Уколико купац не плати у ратама у складу са закљученим уговором, уговор се раскида, а уплаћени новац се враћа, али умањен за висину закупнине за период коришћења земљишта.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести