ПЕНЗИОНЕРИ, СПРЕМИТЕ СЕ ЗА НОВЕ ПОГОДНОСТИ Ево шта вам је ПИО Фонд спремио за ПОЧЕТАК МАРТА

Како је саопштио Републички фонд пензијско и инвалидско осигурање, наши пензионери добили су нову прилику да крену на бесплатан опоравак у неку од домаћих бања.
penzioneri, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Наиме, до сада је владала пракса да први пензионери у бање крену крајем маја и почетком јуна. Ова одредба сад је измењена, па ће сада на рехабилитацију о трошку ПИО фонда кренути већ у марту.

 ПИО Фонд је саопштио и да је одобрен већи број места, и то за трећину више. Тако ће, уместо досадашњих 15.000 пензионера, пут  бања и рехабилитационих центара моћи да крене више од 21.000 пензионера. Зато је, кажу у Фонду, оглас расписан раније, како би се пензионери и бање на време припремили, пошто је потребно да уз захтев припреме и документацију. Ово право на бесплатни боравак у бањама наши пензионери могу да искористе до краја године.

Међу важним изменама Правилника о друштвеном стандарду корисника пензија, које су ступиле на снагу 30. децембра 2023. године, јесте и она која се односи на пратиоце корисника, за чији боравак у бањама Фонд такође сноси трошкове.

Правилником је сада дефинисано да Фонд сноси трошкове пратиоца корисника који је остварио право на помоћ и негу другог лица и у другим изузетним случајевима, а до сада је финансирао само трошкове пратиоца слепе особе и детета које је остварило право на породичну пензију, а неспособно је за самосталан живот и рад.

Иду и пратиоци

То значи да ће сада трошкови бити покривени за пратиоце свих корисника којима је он неопходан, а о томе ће се одлучивати у Фонду.

На пут уз пратиоца моћи ће да иду и деца до 14 година која су корисници породичне пензије, уколико остваре право на бесплатну рехабилитацију. Ово решење је логично, пошто свакако по закону и не могу да иду без старатеља или родитеља.

Финансијским планом пензијског Фонда за 2024. годину на име друштвеног стандарда корисника пензија издвојено је око 1,24 милијарде динара. Од укупних средстава, 85 одсто се издваја за финансирање трошкова рехабилитације пензионера, што је ове године 1,05 милијарди динара, кажу у Фонду ПИО.

Преосталих 15 процената, то јест 185,58 милиона динара, издваја се за остале видове друштвеног стандарда пензионера, тј. за финансирање културних и спортско-рекреативних манифестација чији је циљ подстицање интеграције старијих особа у друштво.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести