Петровић: Ако потрошња буде под контролом могући нижи порези

КОПАОНИК: Председник Фискалног савета Павле Петровић сматра да је идуће године могуће смањење пореза уколико потрошња буде држана под контролом.
fiskalni savet
Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Петровић је, у изјави за Тањуг на Копаоник бизнис форуму, рекао да су јавне инвестиције приоритет земље у овој години, а да је "у 2019. години већ могуће, ако се буде држала под контролом потрошња, отварање простора и за смањење пореза".

Привредни раст у Србији, како каже, заостаје значајно за растом у Централној и Источној Европи, будући да је тренд раста Србије око 3,0 посто, а ЦИЕ расте по стопи од 4,5 посто и нешто више. 

"Пресудно је да Србија повећа инвестиције, и то пре свега да инвестиције повећа приватни сектор. Наше инвестиције су данас на 18 посто БДП-а, а требало би да буду 23 или 25 посто", навео је он, додајући да је за то неопходан сигуран правни амбијент.

Петровић је навео да се у листама конкурентности оцењује да је корупција у нашој земљи још увек на високом нивоу, да је заштита својинских права слаба, док са владавином права и даље стојимо лоше.

Како би се отворио простор за додатне расходе и евентуално смањење пореза, неопходно је, како оцењује, да се највећи издаци, а то су пензије и плате у јавном секотру, повећавају у складу са растом економске снаге земље, што значи да не би смеле да расту брже него што расте БДП.

"Створени простор у буџету би, уместо на неодрживо повећање плата у јавном сектору и пензија, требало искористити пре свега за јавне инвестиције, а оно што преостане за смањење пореза", наглашава он.

Очекује да ће у буџетском смислу (приходи и расходи) резултати у овој години бити добри и да ће буџет у основи бити избаланансиран.

"Али оно сто је пресудно јесу неке реформске мере које би то требало да прате, а то конкретно значи да почне да се решава проблем државних предузећа која треба приватизовати", нагласио је Петровић, наводећи пример РТБ Бор, Петрохемије, Азотаре..

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести