Почела градња новог блока ТЕ "Костолац Б3"

КОСТОЛАЦ: У термоелектрани Костолац данас је, заједно са партнерима из Кине, данас је почела изградња новог блока Б3 снаге 350 мегавата, у присуству премијерке Ане Брнабић, а вредност тог посла је 613 милиона долара.
1
Фото: Tanjug

Нови блок "Костолац Б3", снаге 350 мегавата, највећа је инвестиција у домаћем енергетском сектору и прво велико енергетско постројење које се гради у Србији после скоро три деценије.

Полагању камена темељца и обележавању почетка радова на изградњи новог блока Б3 присуствују и министар рударства и енергетике Александар Антић, амбасадор Кине Ли Манчанг и в.д. генералног директора ЕПС-а Милорад Грчић.

Очекивана годишња производња је око 2,5 милијарди киловат-часова електричне енергије. 

Укупна вредност друге фазе пројекта модернизације ТЕ "Костолац Б" је 715,6 милиона долара, од чега су улагања у изградњу новог блока Б3 снаге 350 МЊ - 613 милиона долара.

Блок Б би требало да буде завршен 2020. године.

Укупно 85 одсто новца за финансирање пројекта обезбеђено је из дугорочних кредита кинеске Ексим банке, док 15 одсто средстава обезбеђује ЕПС. 

Рок отплате је 20 година, укључујући грејс период од седам година и фиксну камату од 2,5 одсто годишње.


Шест милијарди долара пројеката са Кином

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да у овом тренутку Србија и Кина имају заједничке пројекте у вредности од шест милијарди долара.

Брнабић је рекла да ће се у Будимпешти састати са премијером Кине и да ће постписати два нова уговора, један о изградњи топловода Обреновац-Београд и други о изградњи Коридора 11 Прељине-Пожега.


ЕПС ће тако добити модеран, ефикасан блок који ће испуњавати све домаће и европске еколошке критеријуме и дугорочно ће повећати сигурност српског енергетског система.

Започети су припремни радови на изградњи димњака и система за хемијску припрему воде.

Пројекат у Костолцу реализује се на основу међудржавног споразума Србије и Кине о економској и техничкој сарадњи у области инфраструктуре, који је потписан 21. августа 2009.

Пакет пројекат оквирно је уговорен 2010. године са компанијом ЦМЕК (Ц хина Маћинерy ан Енгинееринг Цорпоратион), једном од две највеће кинеске компаније из области енергетике и одвија се у две фазе. 


Нема запошљавања у јавном сектору

Председница Владе Србије Ана Брнабић каже да ће остати на снази забрана запошљавања у јавном сектору и наредне године, али само као контролни механизам. 

"Мислим да ће остати забрана запошљавања у јавном сектору на снази и наредне године, али само као контролни механизам, да не би дошло до повећања запослених у јавној управи", рекла је Брнабић новинарима у Костолцу.

Она је појаснила да и данас има запошљавања у јавној управи када неко оде у пензију или постоји потреба за више запослених у неким секторима.
 


Изградња блока Б3 део је друге фазе реализације пројекта, уз повећање производње копа "Дрмно" са девет на 12 милиона тона угља годишње, да би се обезбедиле довољне количине угља за нови блок.

Радови на изградњи новог, шестог јаловинског система на копу "Дрмно" почели су у јануару 2017.

Изградња новог термо блока "Костолац Б3" планира се према најстрожим европским стандардима и техничким прописима.

ЕПС-ове инвестиције у ТЕ "Костолац" омогућавају и оживљавање домаће електро и машиноградње.

Ово је један од најважнијих пројеката Србије и Кине, додала је премијерка.

Брнабић је навел да је укупна вредност друге фазе пројекта модернизације ТЕ „Костолац Б“ 715,6 милиона долара, од чега су улагања у изградњу новог блока Б3 снаге 350 МW - 613 милиона долара.

Први део кинеског кредитног аранжмана укључује и изградњу инфраструктурних објеката - пристаништа на Дунаву, која је почела ове године и жезничке пруге у дужини од 18 километара за довоз кречњака, одвоз гипса и довоз опреме. 

Уговорена вредност тог дела пројекта износи 344,6 милиона долара.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести