Костолац: Изграђена постројења за одсумпоравање у блоковима Б1 и Б2

КОСТОЛАЦ: Премијерка Србије Ана Брнабић је заједно са председником Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Џанг Деђиангом обишла данас Термоелектрани Костолац Б и том приликом изјавила да је у срадњи са Кином завршен пројекат изградње постројења за ослобађање од сумпора димних гасова у блоковима Б1 и Б2 у тој термоелектрани.
Фото: Фонет
Фото: FoNet

Брнабић је новинарима рекла да је у току пробни рад и да очекује ускоро и добијање употребне дозволе. 

Подсетила је да ће иста кинеском компанија ЦМЕЦ градити и нови блок Б3 од 350 мегавата.

Истакла је да ће то бити значајно за повећање капацитета српског енергетског сектора.

“Као влада смо срећни што можемо да угостимо кинеску делегацију. Кина је велики партнер Србије. Радимо на озбиљним пројектима, а једа од њих је ТЕ Костолац”, рекла је Брнабић.

Брнабић је казала да ће са кинеском делегацијом посетити и Железару Смедерево, која је један од највећ успеха сарадње Кине и Србије.

“Задржали смо више од 5.000 радних места. Железара доприноси индиректно са 18.000 радних места”, нагласила је премијерка.

Истакла је да поред та два пројекта Кина и Србија сарађују и у широком спектру другх пројеката, од туризма до инфраструктуре.

“Ту је један од најзачајнијих пројеката модернизација пруге Београд - Будимпешта, ту је и надамо се од јесени и директан лет Београд - Пекинг. Велики помак је остварен и у сарадњи у области пољопривреде. Почели смо пуно да разговарамо и о културној сарадњи”, рекла је премијерка.

Она додаје да ће бити изграђен и кинески културни центар.

“Важно је да је Србија једна од централних земаља за Кину у њиховом глобално пројекту Један појас - један пут и да смо ми управо позиционирани као земља која је централна за сарадњу између ЕУ и Кине, што је велика привилегија и свакако велики подстицај за нашу привреду”, закључила је Брнабић.

Радови на изградњи система одсумпоравања за блокове Б1 и Б2 званично су почели 1. маја 2014. 

ЕПС и Кинеска компанија ЦМЕЦ почели су у јануару 2017. монтажу савременог БТО система, роторног багера, на површинском копу Дрмно у Костолцу, чиме је почела друга фаза модернизације термолектране Костолац, а вредност целог пројекта је 715,6 милиона долара.

Почели су радови на монтажи роторног багера, који је део пројекта изградње трећег блока у ТЕ Костолац Б од 350 мегавата.

То ће бити прво велико енергетско постројење које ће Србија добити после три деценије.

Блок Б би требало да буде завршен 2020. године.

Реч је о шестом роторном багеру чија је вредност 123 милиона долара, а са којим се стварају услови за побољшање производње угља на копу Дрмно са садашњих девет на 12 милиона тона годишње.

Комплетан посао води кинеска компанија ЦМЕЦ са својим подизвођачима међу којима су немачки Круп, аустријски Сандвик и српске фирме из области електроградње и машиноградње.

Укупна вредност друге фазе пројекта модернизације Костолца, који подразумева изградњу новог блока и проширење копа Дрмно, вредна је 715.6 милиона долара, од чега је кредит кинеске Ексим банке 608 милиона долара, а преостали новац обезбеђује ЕПС из својих средстава.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести