Почела изградња нове аутобуске станице на Новом Београду

БЕОГРАД: Почела је изградња нове аутобуске станице у Блоку 42 на Новом Београду, где ће бити пресељена БАС станица из центра града. 
autobusi/f.bakic
Фото: Ф. Бакић/Аутобуси илустрација

Радови треба да буду завршени у наредних 18 месеци.

У току је расчишћавање терена које ће трајати месец, месец и по дана, а након тога креће изградња објекта и перона.

Специфичност нове станице биће у томе што ће се на једном месту укрштати међуградски, међумесни и туристички саобраћај.

Пројектом је предвиђено да станица буде површине 13.000 метара квадратних, а радови ће коштати 25 милиона евра. Град је обезбедио грађевинско земљиште, а БАС предузеће финансира изградњу станице.

Радове је данас обишао градоначелник Београда Синиша Мали који је рекао да је то још једна коцкица у мозаику који се зове сређивање саобраћајне инфраструктуре у граду.

"Нова станица допринеће смањивању гужве у центру града. Дневно са постојеће аутобуске станице крене и пристигне 1.200 аутобуса што ствара огромне гужве у центру града", рекао је градоначелник.

Пресељењем станице, нагласио је Мали, биће омогућено "Београду на води" да уђе у нову фазу развоја.

Што се тиче саобраћајне инфраструктуре осим аутобуске станице, како је рекао, градиће се нови Савски мост, затим мост преко Аде Хује, централни тунел који ће повезивати Савски амфитеатар са Булеваром деспота Стефана, Метро од 2020 године.

Генерални директор саобраћајног Института ЦИП Милутин Игњатовић, који је пројектовао будућу аутобуску станиоцу, нагласио је да ће то бити највећа станица у Европи, са више од 50 перона и више од 70 паркинг места. 

"Ово ће бити најбоља и најлепша аутобуска станица у Европи. Пројектована је по свим европским стандардима", рекао је Игњатовић.

Архитекта нове аутобуске станице Владимир Лојаница каже да ће на новој локацији бити велики саобраћајни чвор који ће објединити међуградски, међумесни и туристички аутобуски саобраћај, али и железнмички саобраћај. 

"Осим станичних објеката планирана је изградња и објеката комерцијалне и пословне намене. Објекат ће се по функционалним карактеристикама уклапати у модернистички амбијент Новог Београда", појаснио је Лојаница.

Изградњу објекта финансира БАС, а генерални директор те фирме Анђелко Мучибабић каже да је почетак радова "историјски тренутак" и да ће када буде завршена нова аутобуска станица бенефит осетити Београђани, али и грађани целе Србије.

"Нова станица ће растеретити саобраћај у центру града где су биле велике гужве", појаснио је он.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести