Поднето близу 260.000 захтева за ваучере

Да би се подстакао развој домаћег туризма и, истовремено, омогућило грађанима Србије да под повољним условима проведу годишњи одмор, или бар његов део, пре неколико година Министарство трговине, туризма и телекомуникација покренуло је акцију поделе ваучера – вредних 5.000 динара.
turisti
Фото: Dnevnik.rs

Наиме, толико се смањује трошак боравка на некој од туристичких дестинација у земљи, а услов је да се на њој борави најмање пет дана. Већ од самог почетка показало се да је то био добар корак јер је интресовање грађана Србије било велико и, практично, сваке године се издвајање државе којим се подржава развој домаћег туризма повећавало, а ове године је држава за укупно 560.000 ваучера обезбедила 2,8 милијарде динара.

Наиме, на почетку године Влада Србије обезбедила је новац за 100.000 ваучера, а интересовање грађана да се искористи та погодност било је толико да је за мање од два месеца број захтева био већи него што је било ваучера. Да би се изашло у сусрет грађанима који нису успели да дођу до ваучера, обезебеђен је новац за нових 60.000. И, слободно би се могло рећи да би тај број ваучера задовољио готово све оне који могу да их искористе, али је Србију и цео свет захватила пандемија коронавируса, која је много тога променила – и у друштву, и у економији па, наравно, и у туризму. Та привредна грана прва се нашла на удару пандемије, а досадашњи губици у том сектору привреде у свету мере се милијардама долара. Истовремено, одлазак на годишњи одмор ван граница земље био је све даљи за туристе, а надлежни у готово свим државама своје грађане позивали су да их проведу у својој земљи.


Најчешћи корисници пензионери

У Министарству туризма, трговине телекомуникација истичу да највише захтева за ваучере стиже од пензионера. Више од половине упутили су најстарији грађани – 51 одсто, следе запослени – 35 одсто, а на крају су незапослени, чији захтеви чине 11 одсто укупног броја. То се, указују у том министарству, није променило откако су ваучери уведени.


Слично је урађено и у Србији, те је, с циљем да се помогне туристичким посленицима, али и грађанима, обезбеђен још један контингент ваучера и одобрено их је још 400.000. Интерсовања има јер их је око 100.000 већ издато, неподељених је око 300.000 па још увек има доста времена да се, уз њих, смање трошкови годишњег одмора. Да подсетимо, Правилником о коришћењу ваучера предвиђено је да се захтеви за њихово добијање могу подносити до 15. октобра, а морају се искористити до 20. новембра ове године.

У Министарству трговине, туризма и телекомуникација за „Дневник” кажу да је од почетка године до сад поднето близу 260.000 пријава грађана за коришћење ваучера. Колико их је већ искористило, истичу у том у министарству, знаће се за око два месеца, када од угоститеља буде стигао захтев за рефундацију трошкова боравка гостију.

Треба рећи да се, уз повећање броја грађана који користе ваучере, повећавао и број туристичких посленика који су то уврстили у своју понуду. Тако је сада грађанима на располагању 2.150 угоститељских објеката у Србији у којима се могу користити ваучери. Уз емитовање новог контингента ваучера омогућено је да се они користити и за боравак у Новом Саду и Београду. У Министарству истичу да се, на основу досадашњих захтева, јасно види да се ваучери најчешће користе за боравак у бањама – Сокобањи, Врњачкој, Сијаринској, Рибарској, те Врујци, бањи Ковиљачи, Горњој Трепчи, али и на Дивчибарама, Копаонику, Златибору…    

З. Делић

 

 

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести