Подршка младим пољопривредницима и сектору сточарства

Mинистарство пољопривреде и заштите животне средине наjавило jе данас мере мере подршке за младе пољопривреднике, нарочито

 оне коjи живе у такозваним “девастираним подручjима” где jе присутно демографско пражњење.
Mинистар Бранислав Недимовић jе на седници скупштинског Oдбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду, на коjоj су разматрани предлози закона о изменама и допунама Закона о пољопривреди и руралном развоjу, закона о подстицаjима у пољопривреди и руралном развоjу и закона о водама коjе jе поднела Влада Србиjе, рекао да jе идеjа била да се прошири круг оних коjи могу бити корисници буџетских средстава, пре свега у сектору сточарства.

“Дошли смо на идеjу да уведемо подстицаjе коjим бисмо могли да подржимо очување броjа крава коjе су база за производњу телади за тов. Србиjа има добре услове за производњу квалитетног jунећег меса и наша идеjа jе да финансиjски помогнемо оне коjи се баве овом производњом”, рекао jе Недимовић.
Говорећи о предлогу закона о изменама и допунама Закона о пољопривреди и руралном развоjу он jе рекао да предложена решења иду у правцу да се омогући коришћење ИПAРД средстава и утврде процедуре за њихово одобравање.

Изменама тог закона, како каже, биће омогућена потпуна транспарантност у погледу процедура.
Tакође, што се тиче 175 милиона евра коjа су на располагању Србиjи, идеjа jе да током следеће године буде обjављен први конкурс, додао jе.

“Измене закона представљаjу корак напред и подразумеваjу имплементациjу европских стандарда у систем”, рекао jе министар.Што се тиче Предлога измена Закона о водама Недимовић jе рекао да постоjећи пропис из 2010. ниjе дао квалитетна решења у начину управљања на овим просторима.

Биће дефинисане процедуре и уведен ред у ову област, нагласио jе.Kако jе рекао, циљ jе да се на квалитетан начин управља водним просторима како се не би дошло у ситуациjу каква jе била 2014, када су земљу задесиле велике поплаве.

Што се тиче накнада за одводњавање, Недимовић jе навео да Пореска управа више неће бити орган за то, већ надлежно jавно- водопривредно предузеће.Mинистар jе рекао и да ће премиjе за млеко остати седам динара за литар, а да остаjе да се види да ли ће остати и заштитне мере на увоз млека.

Oн jе рекао да jе на тржишту млека сада ситуациjа много боља него што jе била.Иначе, Влада Србиjе увела jе прошле године прелевмане односно увозне таксе за млеко од десет до 20 динара по литру, као и за кисело-млечне производе од десет до 30 динара да би заштитила домаћу производњу у тренутку када су цене тих производа на европском тржишту биле на историjском минимуму од око 20 евро центи по литру.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести