Подстанаре и утају пореза открива статистика

Рентирање станова без плаћања пореза на приход је код нас било уносан посао деценијама. Ускоро ће станодавци који на тај начин зарађују

морати да плате стопу од 20 одсто. Ући у траг тим несавесним пореским обвезницима је доста тешко. Међутим, држава има механизме да то уради: ту су подаци Пореске управе и они везани за попис становништва. Упоређивањем тих података могу се пронаћи станови у којима се с великом мером извесности може рећи да живе подстанари. Станодавци ће прво добити флајере с информацијом о томе да треба да плате порез. Касније ће уследити контроле Пореске полиције и МУП-а, а онда казне.

Колико ће те најављене методе бити делотворне, видеће се. Тек, стручњаци баш нису оптимисти. Експерткиња за питања пореза Милица Бисић каже:

– Прикупљање података о тим пореским обвезницима је врло обиман посао, посебно у великим градовима јер их веома много и тешко је све пронаћи – истиче она. – Осим тога, није лако установити да ли је стан уступљен или изнајмљен. Пре три године постојала је идеја да се станови у којима власници не живе опорезују додатно по приписаном приходу, односно као да су издати. Међутим, отпори су били велики и као што знамо, такав пропис није донет.

Да ли ће надлежни бити спремни да најављено спроведу у дело тек ће се видети. Но, изадавње некретнина је код нас област о којој се много зна али има мало правих података. По попису становништва, код нас има 122.530 станова који се издају. Осим тога, ту је и 137.000 станова у којима живе деца или рођаци власника.

Уз све те приче о несавесним станодавцима многи ће се упитати како то раде друге државе.

Одговор на то питање је лако дати: у развијеним земљама станови се и издају преко агенција те оне воде рачуна о томе да сви трошкови, па и порез, буду редовно плаћени. Буyет се пуни а власници станова не јуре подстанаре због неплаћених рачуна – њихово је да покупе станарину умањену за трошкове агенције, пореза. Што се тиче евентуалних штета које настану у стану, ту су полисе осигурања па се то лако надокнади. Међутим, ни та тржишта се нису развила преко ноћи па ће још доста воде протећи Дунавом пре него што се и код нас то регулише тако да сви јасно знају обавезе и редовно их испуњавају.

Агенције које се баве продајом станова често их и изадају. Тако у Новом Саду кажу да се гарсоњере рентирају по 80 до 120 евра месечно, зависно од локације, уређености. Једнособни станови су од 100 евра до 150, а двособни иду до 200 евра месечно. Значи, само од једне јефтиније издате гарсоњере држава ће добити готово 182 евра годишње.

Драган Рабатић изновосадске агенције „Солис” каже да највише подстанара има у гарсоњерима и мањим становима. Велики станови од 80 до сто квадрата тешко налазе оне спремне да их рентирају. У Новом Саду има и луксизних вила, а највише их траже странци – страни инвеститори, али ретко.

То је једна од ретких области где се између странака склапају уговори и знају обавезе.

Д. Вујошевић

 

Казне од 5.000 динара

Шта да очекују станодавци које порезници ухвате без попуњене пријаве и плаћене обавезе? Следе казне од 5.000 па до 150.000 динара.

Осим тога, могу добити и кривичну пријаву за утају пореза. Наравно, све под условом да буду ухваћени.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести