91. МЕЂУНАРОДНИ ПОЉОПРИВРЕДНИ САЈАМ У НОВОМ САДУ Српски привредници допринели БЕЗБЕДНОСТИ ХРАНЕ У ЕУ

Европска унија је Партнер 91. међународног пољопривредног сајма, а тим поводом је на штанду делегације ЕУ у Србији, у Хали 1, одржан панел „ВИП разговори – Предности примене стандарда ЕУ у Србији”.
a
Фото: Dnevnik.rs

Пољопривредне политике у ЕУ – стандарди, поређења и користи од примене тих стандарда, директна вредност и значај пољопривредне политике ЕУ за Србију као земљу-кандидата, а касније и као чланицу ЕУ – теме су које је панел обухватио.

На панелу су учествовали европски комесар за пољопривреду Јануш Војчеховски, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Мартиновић и директор Института „БиоСенс” проф. др Владимир Црнојевић.

Фото: Дневник / Александар Мартиновић и Јануш Војчеховски

Министар Мартиновић је том приликом истакао важност примене најсавременијих технолошких решења, иновација и дигитализације у пољопривреди као изузетно важну помоћ вредним српским домаћинима.

Додао је да је Европска унија најзначајнији спољно-трговински партнер Србије у области пољопривреде као и да се 47 посто свих пољопривредних производа који се произведу у Србији пласира на ЕУ тржиште.

Министар је истакао важност средстава мера ИПАРД програма, које су намењене као помоћ српским пољопривредницима и подсетио на програм ИПАРД 2, који је већ имплементирана. „Оно што представља велики изазов за Републику Србију, али и велику шансу за пољопривредну производњу је потписивање финансијског споразума између Републике Србије и ЕУ везано за мере ИПАРД 3 програма.


Робот који коси, прска, бере

Пажњу посетилаца у Хали 1 Новосадског сајма, између осталог, привлачи универзална роботска платформа намењена радовима у пољопривреди и комуналним делатностима, настала у сарадњи предузећа Коминг компјутер инџињеринг (Coming Computer Engineering) у Нишу и нишког Машинског факултета.

Фото: Dnevnik.rs

– Реч је о потпуно електричном возилу, које се креће помоћу погонских батерија. Користи се за брање, кошење, прскање и може да вуче било коју прикључну машину до четири тоне – објашњава менаџер развоја пословања у Коминг компјутер инџињерингу Марко Тамбурић. – Возило изложено на 91. међународном пољопривредном сајму једини је досад израђен примерак, а до краја године планирамо да израдимо још три возила и испоручимо их комуналним предузећима или пољопривредним газдинствима.

Основни модел робота продаваће се за 50.000 евра, док ће модел с погонским склопом за пољопривредне машине коштати 75.000 евра.


То показује да је ЕУ један од најзначајнијих финансијских партнера”, рекао је Мартиновић.

Мартиновић је јасно поручио, у име свог тима, да ће Министарство пољопривреде бити на располагању за сваку врсту разговора када су у питању наши пољопривредни произвођачи, а да конструктиван дијалог и међусобно разумевање доводе до испуњења захтева.


„Дневник” се радо и на сајму чита

Међу излагачима на 91. међународном пољопривредном сајму је и „Дневник Војводина прес”, а посетиоце и пословне партнере дочекује у хали Мастер Новосадског сајма. „Дневник” има богату традицију дугу више од девет деценија, најстарији је дневни лист у Војводини на српском језику и свакодневно доноси најновије и најактуелније теме из свих области живота, а препознатљив је по бројним текстовима и репортажама о пољопривреди.

Фото: Dnevnik.rs

Наравно, „Дневник” одговара и на захтеве савременог ритма живота, па у складу са новим технологијама својој читалачкој публици излази у сусрет и своје садржаје, поред штампаног издања, нуди и на порталу dnevnik.rs. Тако све вести у вези са пољопривредом – од онога што се дешава на пољима, па до информација о субвенцијама и конкурсима за подстицај у свим областима пољопривреде могу наћи и у штампаном издању, а и на проталу. У то се могу уверити и сви посетиоци сајма који посете штанд „Дневника”, на којем могу добити примерак новина и сазнати најновије информације са највеће смотре аграра у овом делу Европе, али и из свих других сфера живота.


– Главни циљ овакве манифестације, као и других сличних у Европској унији јесте да се олакша трговина и поспеше односи и сарадња између пољопривредника и компанија који се баве агробизнисом – објаснио је Војчеховски.


Роби и Јаблан јачи од 1.600 кила

Једна од највећих атракција на пољопривредним сајмовима у Новом Саду, па и на 91. међународном пољопривредном сајму, свакако су капитални примерци стоке. Изложени примерци већ првог дана изазвали су велику пажњу посетилаца, посебно најмлађих.

Међу њима су два товна бика сименталске расе – Роберт од 1.620 килограма и Јаблан, који тежи 1.600 килограма.

– Роберт, односно Роби, најтежи је бик ког смо икад имали – каже Давид Такач с Фарме „Такач” у Пачиру. – Добро га хранимо, ту су и силажа и концентрат, а колико год хране да добије, све поједе, а могао би и више. Продаћемо га, већ сад имамо договор за 5.000 евра, али све је још отворено и ако неко понуди више, његов је.

Фото: Дневник / Роби најтежи бик на сајму

За разлику од Робија, којег чека неки нови дом, бик Јаблан с Пољопривредног газдинства „Браћа Јеремић” на Салашу Црнобарском, у општини Богатић, остаће у својој штали.

– Ми смо и до сада имали горостасе на сајму – чувеног Малишу, а ко се њега сећа може приметити да је Јаблан врло сличан њему, верујем да чак и имају исту генетику, потом Велишу. Сада смо ту са Јабланом, али и Белишом, који има 1.380 кила – каже Раденко Јеремић. – На сајам смо дошли само с ова два бика и ту смо да бисмо се хвалили, као и сваке године већ целу деценију, колико долазимо на овај сајам.


– Пољопривредно-прехрамбени производи нису важни само зарад производње, они су део наше културе и зато је размена искустава у пољопривредно-прехрамбеној производњи важна, да бисмо осигурали безбедност хране и уједно радили на додатном отварању и ширењу односа између пољопривредника, државе и компанија. Пољопривредници из Србије дали су велики допринос безбедности хране у целој Европској унији у тешким временима. Без обзира на то што Србија још није чланица ЕУ, она је део европског друштва и српски пољопривредници су истовремено и европски, и имају изузетан потенцијал. ИПАРД програм је веома важан за процес приступања Србије Европској унији - истакао је Војчеховски.

Д. Млађеновић - Л. Радловачки

Фото: С. Шушњевић

EUR/RSD 117.0443
Најновије вести