clear sky
6°C
23.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0531
usd
108.1722
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

91. МЕЂУНАРОДНИ ПОЉОПРИВРЕДНИ САЈАМ У НОВОМ САДУ Српски привредници допринели БЕЗБЕДНОСТИ ХРАНЕ У ЕУ

20.05.2024. 10:08 10:54
Пише:
Фото: Dnevnik.rs

Европска унија је Партнер 91. међународног пољопривредног сајма, а тим поводом је на штанду делегације ЕУ у Србији, у Хали 1, одржан панел „ВИП разговори – Предности примене стандарда ЕУ у Србији”.

Пољопривредне политике у ЕУ – стандарди, поређења и користи од примене тих стандарда, директна вредност и значај пољопривредне политике ЕУ за Србију као земљу-кандидата, а касније и као чланицу ЕУ – теме су које је панел обухватио.

На панелу су учествовали европски комесар за пољопривреду Јануш Војчеховски, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Мартиновић и директор Института „БиоСенс” проф. др Владимир Црнојевић.

Министар Мартиновић је том приликом истакао важност примене најсавременијих технолошких решења, иновација и дигитализације у пољопривреди као изузетно важну помоћ вредним српским домаћинима.

Додао је да је Европска унија најзначајнији спољно-трговински партнер Србије у области пољопривреде као и да се 47 посто свих пољопривредних производа који се произведу у Србији пласира на ЕУ тржиште.

Министар је истакао важност средстава мера ИПАРД програма, које су намењене као помоћ српским пољопривредницима и подсетио на програм ИПАРД 2, који је већ имплементирана. „Оно што представља велики изазов за Републику Србију, али и велику шансу за пољопривредну производњу је потписивање финансијског споразума између Републике Србије и ЕУ везано за мере ИПАРД 3 програма.


Робот који коси, прска, бере

Пажњу посетилаца у Хали 1 Новосадског сајма, између осталог, привлачи универзална роботска платформа намењена радовима у пољопривреди и комуналним делатностима, настала у сарадњи предузећа Коминг компјутер инџињеринг (Цоминг Цомпутер Енгинееринг) у Нишу и нишког Машинског факултета.

– Реч је о потпуно електричном возилу, које се креће помоћу погонских батерија. Користи се за брање, кошење, прскање и може да вуче било коју прикључну машину до четири тоне – објашњава менаџер развоја пословања у Коминг компјутер инџињерингу Марко Тамбурић. – Возило изложено на 91. међународном пољопривредном сајму једини је досад израђен примерак, а до краја године планирамо да израдимо још три возила и испоручимо их комуналним предузећима или пољопривредним газдинствима.

Основни модел робота продаваће се за 50.000 евра, док ће модел с погонским склопом за пољопривредне машине коштати 75.000 евра.


То показује да је ЕУ један од најзначајнијих финансијских партнера”, рекао је Мартиновић.

Мартиновић је јасно поручио, у име свог тима, да ће Министарство пољопривреде бити на располагању за сваку врсту разговора када су у питању наши пољопривредни произвођачи, а да конструктиван дијалог и међусобно разумевање доводе до испуњења захтева.


„Дневник” се радо и на сајму чита

Међу излагачима на 91. међународном пољопривредном сајму је и „Дневник Војводина прес”, а посетиоце и пословне партнере дочекује у хали Мастер Новосадског сајма. „Дневник” има богату традицију дугу више од девет деценија, најстарији је дневни лист у Војводини на српском језику и свакодневно доноси најновије и најактуелније теме из свих области живота, а препознатљив је по бројним текстовима и репортажама о пољопривреди.

Наравно, „Дневник” одговара и на захтеве савременог ритма живота, па у складу са новим технологијама својој читалачкој публици излази у сусрет и своје садржаје, поред штампаног издања, нуди и на порталу dnevnik.rs. Тако све вести у вези са пољопривредом – од онога што се дешава на пољима, па до информација о субвенцијама и конкурсима за подстицај у свим областима пољопривреде могу наћи и у штампаном издању, а и на проталу. У то се могу уверити и сви посетиоци сајма који посете штанд „Дневника”, на којем могу добити примерак новина и сазнати најновије информације са највеће смотре аграра у овом делу Европе, али и из свих других сфера живота.


– Главни циљ овакве манифестације, као и других сличних у Европској унији јесте да се олакша трговина и поспеше односи и сарадња између пољопривредника и компанија који се баве агробизнисом – објаснио је Војчеховски.


Роби и Јаблан јачи од 1.600 кила

Једна од највећих атракција на пољопривредним сајмовима у Новом Саду, па и на 91. међународном пољопривредном сајму, свакако су капитални примерци стоке. Изложени примерци већ првог дана изазвали су велику пажњу посетилаца, посебно најмлађих.

Међу њима су два товна бика сименталске расе – Роберт од 1.620 килограма и Јаблан, који тежи 1.600 килограма.

– Роберт, односно Роби, најтежи је бик ког смо икад имали – каже Давид Такач с Фарме „Такач” у Пачиру. – Добро га хранимо, ту су и силажа и концентрат, а колико год хране да добије, све поједе, а могао би и више. Продаћемо га, већ сад имамо договор за 5.000 евра, али све је још отворено и ако неко понуди више, његов је.

За разлику од Робија, којег чека неки нови дом, бик Јаблан с Пољопривредног газдинства „Браћа Јеремић” на Салашу Црнобарском, у општини Богатић, остаће у својој штали.

– Ми смо и до сада имали горостасе на сајму – чувеног Малишу, а ко се њега сећа може приметити да је Јаблан врло сличан њему, верујем да чак и имају исту генетику, потом Велишу. Сада смо ту са Јабланом, али и Белишом, који има 1.380 кила – каже Раденко Јеремић. – На сајам смо дошли само с ова два бика и ту смо да бисмо се хвалили, као и сваке године већ целу деценију, колико долазимо на овај сајам.


– Пољопривредно-прехрамбени производи нису важни само зарад производње, они су део наше културе и зато је размена искустава у пољопривредно-прехрамбеној производњи важна, да бисмо осигурали безбедност хране и уједно радили на додатном отварању и ширењу односа између пољопривредника, државе и компанија. Пољопривредници из Србије дали су велики допринос безбедности хране у целој Европској унији у тешким временима. Без обзира на то што Србија још није чланица ЕУ, она је део европског друштва и српски пољопривредници су истовремено и европски, и имају изузетан потенцијал. ИПАРД програм је веома важан за процес приступања Србије Европској унији - истакао је Војчеховски.

Д. Млађеновић - Л. Радловачки

Фото: С. Шушњевић

Аутор:
Пошаљите коментар
(ВИДЕО, ФОТО) НОВОСАДСКИ ПОЉОПРИВРЕДНИ САЈАМ ОТВОРИО КАПИЈЕ Врхунска смотра са 1.200 излагача из 40 земаља ВУЧЕВИЋ: Пољопривреда су људи, али и национална безбедност

(ВИДЕО, ФОТО) НОВОСАДСКИ ПОЉОПРИВРЕДНИ САЈАМ ОТВОРИО КАПИЈЕ Врхунска смотра са 1.200 излагача из 40 земаља ВУЧЕВИЋ: Пољопривреда су људи, али и национална безбедност

18.05.2024. 11:01 16:08
МЕЂУНАРОДНИ ПОЉОПРИВРЕДНИ САЈАМ ОД 18. ДО 23. МАЈА У НОВОМ САДУ Најбоље од светске пољопривреде стиже у Српску Атину

МЕЂУНАРОДНИ ПОЉОПРИВРЕДНИ САЈАМ ОД 18. ДО 23. МАЈА У НОВОМ САДУ Најбоље од светске пољопривреде стиже у Српску Атину

15.05.2024. 18:18 18:27
ЈЕДНА ОД НАЈВЕЋИХ АГРАРНИХ МАНИФЕСТАЦИЈА ОКУПИЋЕ 1.200 ИЗЛАГАЧА НА НОВОСАДСКОМ САЈМУ Пољопривредни сајам ове године има снажну подршку ЕУ

ЈЕДНА ОД НАЈВЕЋИХ АГРАРНИХ МАНИФЕСТАЦИЈА ОКУПИЋЕ 1.200 ИЗЛАГАЧА НА НОВОСАДСКОМ САЈМУ Пољопривредни сајам ове године има снажну подршку ЕУ

23.04.2024. 17:21 17:43